Planlegger for bakterier

Bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika er et stort problem i mange land, men ennå ikke i Norge. Regjeringen skal nå lage en handlingsplan mot antibiotikaresistens.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er viktig å forhindre at bakterier blir motstandsdyktige mot antibiotika. Brannskadeavdelingen ved Haukeland sykehus i Bergen er nettopp åpnet etter å ha vært stengt siden mai på grunn av en bakterie som var motstandsdyktig mot alle kjente typer antibiotika i Norge. Antibiotikaresistente bakterier skaper problemer blant annet på Island og i Spania.

Brukbar situasjon

- Vi har en forholdsvis brukbar situasjon i Norge. Utviklingen av antibiotikaresistens har vært moderat i forhold til mange andre land. Vi i Folkehelsa har fulgt med i årevis, men er svært glad for at regjeringen nå vil lage en handlingsplan, sier direktør Bodolf Hareide ved Statens institutt for folkehelse (Folkehelsa).

Hareide skal lede prosjektgruppen som skal levere en detaljert plan i desember i år. Gruppen er sammensatt av en rekke personer fra ulike fagmiljø.

Bakterier som antibiotika ikke biter på, kan komme inn via en syk pasient fra utlandet eller næringsmidler.

- Vi må finne fram til mikrobiologiske metoder for å stille den rette diagnosen, slik at vi vet hvilken mikrobe som er skyld i sykdommen. Riktig dosering av antibiotika, ikke for lite eller for mye, er også viktig, sier Hareide.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer