Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Planlegger gigantfusjon

Sparebank 1 Gruppen planlegger å slå seg sammen med Gjensidige NOR. Sammen kan de bli Norges desidert største finanskonsern med 450 milliarder kroner i forvaltningskapital.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjensidige NOR vil bli storebror i gigantfusjonen med en andel på 60 prosent. Sparebank 1 Gruppen er tiltenkt 40 prosent eierandel etter at bankgrupperingen har hentet inn mellom 1,2 og 1,6 milliarder kroner i egenkapital, skriver Finansavisen.

Sparebank 1 Gruppens toppsjef Tor Lægreid har allerede utarbeidet presentasjonsmaterialet i forbindelse med sammenslåingen. Presentasjonen viser at Lægreid ønsker å skape Norges ledende finansgruppering, med en markedsandel på 29 prosent og ledende posisjon både innenfor bank- og sparemarkedet.

Fusjonsplanene ble lagt ut på internett i forbindelse med en strategikonferanse i Paris i august i år. Nettsidene blottlegger strategiplanene til Tor Lægreid og Sparebank 1 Gruppen.

At fusjonsplanene med Gjensidige NOR er lagt ut, er neppe tilsiktet, skriver Finansavisen.

I samtaler

Konstituert konsernsjef Olav Hytta i Gjensidige Nor bekrefter at han ofte har samtaler med Tor Lægreid og den øvrige ledelsen i Sparebank 1-gruppen. Men han avkrefter at disse samtalene har munnet ut i konkrete planer om sammenslåing. På litt sikt håper Hytta at det blir mulig å få til en sammenslåing av de to største sparebankgrupperingene i Norge.

- Det er et interessant mål, og det er noe vi bør arbeide for på litt sikt. Vi har snakket litt generelt om næringen og om utviklingen i finanssektoren, men jeg understreker at vi ikke har kommet frem til noen konkrete planer om et samarbeid med Sparebank 1, sier Hytta til Dagens Næringsliv.

Store markedsandeler

Sammenslåingen av Gjensidige NOR og Sparebank 1 Gruppen vil gjøre dem til en gigant i norsk sammenheng.

Hvis man tar utgangspunkt i markedsandelene ved utgangen av året, vil Gjensidige NOR og Sparebank 1 Gruppen få markedsandeler i bank- og sparemarkedene på mellom 14 og 33 prosent.

Gjensidige NOR har 15 prosent av bankmarkedet, mens Sparebank 1 har 14 prosent.

Til sammen har de 29 prosent innen bankmarkedet. Størst andel får de innen verdipapirfondsmarkedet og skadeforsikringsmarkedet.