Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Planlegger gigantsøksmål mot paven etter sexmisbruk

80 belgiere mener prester og munker begikk overgrep mot dem.

MONSTERSØKSMÅL: Advokatene Walter Van Steenbrugge og Christine Mussche på en pressekonferanse der de kom med nyheten om at de planlegger å sakslke Vatikanet og den katolske kirka i Belgia på vegne av 80 personer som mener de har blitt seksuelt utnyttet av belgiske prester og munker.Foto: REUTERS/Eric Vidal/Scanpix
MONSTERSØKSMÅL: Advokatene Walter Van Steenbrugge og Christine Mussche på en pressekonferanse der de kom med nyheten om at de planlegger å sakslke Vatikanet og den katolske kirka i Belgia på vegne av 80 personer som mener de har blitt seksuelt utnyttet av belgiske prester og munker.Foto: REUTERS/Eric Vidal/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 80 belgiere planlegger for tida et gigangsøksmål etter at de mener seg seksuelt misbrukt av prester og munker i Belgia.

De holder paven ansvarlig og skal etter planen saksøke Vatikanet, den katolske kirka i Belgia og deres biskoper.

Belgiske medier bragte nyheten i går etter at den belgiske kirka for noen dager siden uttalte at de er villige til å betale kompensasjon for overgrepsofre begat av geistlige, melder nyhetsbyrået AP.

Paven slipper å vitne Det er advokatene Walter Van Steenbrugge og Christine Mussche som skal representere de fornærmede.

- Alle juridiske midler vil bli brukt til å forfølge grove brudd på menneskerettighetene, barns rettigheter og forbrytelser mot menneskeheten, sier Mussche til belgiske medier, ifølge AP.

Men pave Benedict vil slippe å vitne i en eventuell rettssak på grunn av hans diplomatiske immunitet, men advokat Van Steenbrugge varsler at andre høyt opp i Vatikanet må møte opp, skriver Reuters.

Rundt 500 ovegrepssaker i Belgia har nådd offentlighetens lys de siste åra.

- Det kom instrukser fra paven om at disse tingene skulle forbli hemmelig, sier advokaten, som mener kirken  kan være skyldig i omsorgssvikt.

Søksmålet skal etter planen leveres i september.

- Presten misbrukte meg Walter Franckaert (58) er blant ofrene.

- All tryggheten i livet mitt ble borte fordi presten misbrukte meg, en person jeg stolte på, sier han til Reuters.

Jeroen Vyncke (41) ønsker en kompensasjon for å mistet yrkesmuligheter og for manglende evne til å holde på sosiale forhold over tid.

Overgrepene i Belgia ble kjent etter at biskop Roger Vangheluwe i April i fjor innrømmet å ha misbrukt sin egen nevø i flere år.

Lignende skandaler har dukket opp ved den katolske kirken i Irland, Tyskland og Nederland.

I april i fjor avslørte Adresseavisen at biskop Georg Müller tilsto seksuelle misbruk av en altergutt for flere år siden. I kjølvannet av dette ble flere overgrepssaker rullet opp i den katolske kirken i Norge.