Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Planlegger Iran-angrep

USA har gjennomført hemmelig rekognosering i Iran, og forbereder luftangrep flere steder i landet, hevder amerikansk journalist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) De oppsiktsvekkende opplysningene kom i CNNs «Late Edition» søndag. Ifølge journalist Seymour Hersh har Bush-administrasjonen gjennomført hemmelig rekognosering for å få vite mer om Irans lagring av atomvåpen og kjemiske våpen.

Se stort satelittbilde av Irans atomanlegg her. (Foto: Digitalglobe)

Dette skal myndighetene ha holdt på med siden i fjor sommer.

Det hvite hus tilbakeviser disse anklagene.

- Jeg tror ikke noen av konklusjonene hans er basert på fakta, sier kommunikasjonsdirektør Dan Barlett.

Over 30 mål

Iran har nektet å uskadeliggjøre våpenprogrammene sine, som myndighetene mener er lovlige og sier ikke skal brukes militært.

- Målet er å identifisere og isolere over 30, og kanskje flere, slike mål - slik at de kan bli ødelagt av presise luftangrep og raske kommandoraid, skriver han i magasinet The New Yorker som kommer på gata i dag.

ATOMANLEGG: Isfahan, 400 kilometer fra hovedstaden Tehran, kan være ett av anleggene USA har overvåket. Foto: Reuters
ATOMANLEGG: Isfahan, 400 kilometer fra hovedstaden Tehran, kan være ett av anleggene USA har overvåket. Foto: Reuters Vis mer

Hersh er en rutinert journalist som var den første som skrev om mange av detaljene fra mishandlingen i Abu Ghraib-fengselet i Bagdad. Han har også vunnet den prestisjetunge Pulitzer-prisen for undersøkende journalistikk.

Informasjonen om Iran-planene sier han stammer fra innsidekilder. Nå håper han at myndighetene skal tenke seg om på ny, før de gjør noe.

- Og det er nok også derfor kildene kom til meg, sier han.

- Innen sommeren

I forrige uke stoppet Bush-administrasjonen jakten på masseødeleggelsesvåpen i Irak, til tross for at dette var den uttalte årsaken til krigen. Så langt har ikke denne letingen ført til noen funn.

- Planleggingen for Iran fortsetter selv om Irak er et rot. Jeg tror de mener de kan få til noe i Iran, kanskje allerede innen sommeren. Folk på innsida har virkelig lyst til å gjennomføre dette, sier han.

Barlett sier USA jobber mot sine europeiske allierte for å få hjelp til å overtale Iran til å ikke fortsette med atomvåpen. På spørsmål om militæraksjoner er et alternativ om diplomatiet ikke fører fram, sier han:

- Ingen president i historien har noen sinne sett bort fra militæraksjoner som et alternativ.

ATOMKRAFT: Dette anlegget sør i Iran produserer atomkraft.
AVSLØRING: Journalisten Seymour Hersh kommer med oppsiktsvekkende opplysninger.
ATOMVÅPEN? USA mener at iranske atomkraftverk er skalkeskjul for produksjon av atomvåpen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media