Planlegger kjemiske angrep i Europa

Fengslede terrorister avslører planer for kjemiske og biologiske angrep i Europa. Opplæringen fikk de i Kaukasus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europeisk etterretning har funnet ut at to navn går igjen når de terrortatte i Europa nå har begynt å snakke.

Abu Musab al Zarqawi og Abu Khabab.

Abu Musab al Zarqawi, mannen som USAs utenriksminister Colin Powell trakk fram at var i Irak, skal være en av de to som har deltatt i opplæringen, melder CNN.

al Zarqawi er ifølge Powell et sentralt medlem i al-Qaida-nettverket, og han skal oppholde seg i Irak. Ifølge USA skal han også ha kontakter med mulla Krakars gruppe i Nord-Irak. Dette blir blant avvist av Krekar selv.

Den andre mannen som har lært opp de europeiske terrorcellene, er Abu Khabab. Han skal være identifisert som mannen som snakker på videoen der al-Qaida-medlemmer tester ut kjemiske våpen på hunder.

Informasjonen om disse to mennenes tilknytning til de europeiske terrrorcellene skal ha kommet fram etter de siste arrestasjonene i Frankrike, Storbritannia, Italia og Spania.

De islamske terrorcellene hadde materiale til å lage kjemiske og biologiske våpen og ifølge etterforskerne var de også klare til utføre aksjoner i Frankrike, Italia og Spania.

Flere fellestrekk

Etterforskningen funnet ut at de som er tatt i Europa har fått opplæringen i samme området.

De er trent i leire i Kaukasus, spesielt i Pankisi Gorge i Georgia og i Tsjetjenia.

Europeiske tjenestemenn sier til CNN at de frykter at denne regionen nå er blitt den nye basen for terrorgrupper.

- De kommer fra den samme regionen, de aller fleste er algirere, har fått opplæringen i noen leire i Afghanistan og i Pankisi Gorge i Georgia. De hadde også de samme lærerne, sier Gilles Leclair, som koordinerer antiterrortiltakene for det franske innenriksdepartementet.

- Det ser ut som om de ønsker å gjennomføre kjemiske angrep, sier Leclair til CNN.

I desember fant fransk politi cyanid under en aksjon i Paris.

Zarqawi sentral

Oppskriftene for å lage kjemiske våpen som er beslaglagt under aksjonene i Europa skiller seg fra hva som ble funnet i de forlatte treningsleirene i Arghanistan. Dette skremmer antiterrorpolitiet i Europa.

Europeiske etteretningskilder sier at flere av de som nå sitter fengslet i Europa fikk opplæring av Zarqawi i Pankisi Gorge. USAs president George W. Bush sa allerede i oktober i fjor at Zarqawi er et sentralt al-Qaida-medlem som har fått medisinsk behandling i Bagdad, og som har deltatt i planleggingen av kjemiske og biologiske angrep.

Colin Powell gjentok dette for FNs sikkerhetsråd onsdag kveld. Jordanske myndigheter opplyser også at de to som har tilstått henrettelsen av den amerikanske diplomaten Laurence Foley i fjor, opplyser at de fikk instruksjoner, våpen og penger fra Zarqawi.

Zarqawi er født i Jordan, men forlot landet i 1999. Etter det er han dømt for å ha planlagt et angrep på et turisthotell i hovedstaden Amman.

Europeiske etterretningskilder opplyser til CNN at de er sikre på at det var Zarqawi som trente opp terroristene som senere ble tatt i Europa, men at de ikke har funnet noen forbindelser mellom Zarqawi og regimet i Bagdad.

Testet ut kjemiske våpen

Abu Khabab er den andre mannen som de terrortatte i Europa har pekt ut. Han er egypter og mannen som ifølge etteretningsrapporter drev gruppens kjemiske og biologiske testområde i Darunta i Afghanistan.

Ifølge flere kilder i Europa skal han ikke bare ha drevet opplæring i Afghanistan, men også i Kaukasus.

For noen måneder siden fikk CNN tak i en videokasett der en hund blir gasset til døde. Mannen som snakker på opptaket skal være Khabab.

Men sikkerhetskilder forteller også at de som hadde fått opplæring i Kaukasus, også hadde blitt trent av menn som hadde trening fra kjemisk og biologisk krigføring i den russiske armeen.

- Vi har informasjon om at Kaukasus-regionen nå spiller en viktig rolle for planleggingen av nye aksjoner. sier dommeren Jean-Louis Bruguiere.

Han har etterforsket terrorisme i Frankrike og resten av verden i to tiår, og sammenligner det som nå skjer i Tsjetsjenia og Georgia med hva som skjedde i Afghanistan på 90-tallet.

Han sier at Tsjetsjenia bare er tre timer fra Europa med fly, og at situasjonen nå er minst like farlig som like etter angrepene mot World Trade Center den 11. september i 2001.

Les mer hos CNN.

... og til slutt ligger den død tilbake.
LÆRTE OPP TERRORISTENE: Abu Musab al Zarqawi er mannen som Colin Powell pekte ut som linken mellom al-Qaida, Saddam Hussein og mulla Krekars gruppe. Han blir også pekt ut av terroristene som er tatt i Europa.
EKSPERIMENTET: Al-Qaida skal ha utført dette eksperimentet som ble filmet. En hund blir utsatt for giftig gass,...
... etter noen sekunder begynner hunden å reagere på gassen....