Planlegger krig mot Irak

LONDON (Dagbladet): Storbritannias statsminister Tony Blair reiser om seks uker til USA for å finpusse detaljene rundt fase to i krigen mot terrorisme sammen med president Bush. Øverst på agendaen under møtet står angrep mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President George W. Bush får besøk av Tony Blair i april. De to statslederne skal diskutere detaljene i et militært angrep mot Irak. Dette meldte den britiske søndagsavisa The Observer i går.

Nyheten om møtet mellom Bush og Blair blir tolket som et klart signal på at Downing Street gir amerikanerne full støtte i planene om å gå til aksjon mot Irak, dersom Saddam Hussein ikke imøtekommer kravene om å tilintetgjøre landets masseødeleggelsesvåpen.

Krig på agendaen

- Møtet vil handle om fase to i krigen mot terrorisme. Aksjoner mot Irak vil stå øverst på dagsordenen, sier en høytstående talsperson ved den britiske statsministerens kontor til The Observer.

Avisa hevder også at Blair-regjeringa har nær forestående planer om å offentliggjøre et dokument som i detalj avslører Iraks atomvåpenkapasitet.

Downing Street mener det er nødvendig å opprettholde internasjonal støtte for militære aksjoner mot Saddam Hussein i kjølvannet av krigen mot Osama bin Laden og Afghanistan.

USAs president har møtt motstand fra flere europeiske statsleder etter sin tale om at Irak sammen med Iran og Nord-Korea utgjør «ondskapens akse».

The Observer avslører at statsminister Tony Blair har sagt til sin innerste krets at han mener angrepene mot Bush er malplasserte. Den britiske regjeringssjefen skal være av den oppfatning at en reell trussel om angrep mot Irak er nødvendig for at krefter i landet vil stå opp mot Saddam Hussein.

George W. Bush og Tony Blair har hatt lange telefonsamtaler de siste to månedene. De samtalene har den amerikanske presidenten benyttet til å holde Blair oppdatert på sine planer om en militær aksjon mot Irak.

Motstand hjemme

- Alliansen med USA er sterk, og det vil den fortsette å være, sa Tony Blair på et møte i Stockholm lørdag, med blant andre Frankrikes statsminister Lionel Jospin og den tyske kansleren Gerhard Schröder.

Blair må imidlertid finne seg i at stemningen innen hans eget parti hjemme i Storbritannia ikke er entydig. Det hersker stor tvil om hvorvidt bevisene mot Saddam Hussein er gode nok til å gjennomføre en militær aksjon.

BLAIR OG BUSH: Statsminister Tony Blair reiser til Washington i april for å samtale med president George W. Bush. På agendaen står samtaler om militær aksjon mot Irak.
PRESSES: Presset mot Irak og Saddam Hussein øker.