- Planlegger militær reaksjon mot Syria innen to uker

Statslederne i USA, Storbritannia og Frankrike har hatt lange telefonsamtaler om Syria i helga.

- PLANLEGGER MILITÆR REAKSJON: USA, Storbritannia og Frankrike planlegger militær reaksjon mot Syria innen to uker, ifølge The Independent. Foto: EPA/NTB Scanpix
- PLANLEGGER MILITÆR REAKSJON: USA, Storbritannia og Frankrike planlegger militær reaksjon mot Syria innen to uker, ifølge The Independent. Foto: EPA/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA, Storbritannia og Frankrike planlegger militær reaksjon mot Syria innen to uker som gjengjeldelse for det angivelige kjemiske angrepet mot sivile, skriver den britiske avisa The Independent.

Det vil de gjøre uavhengig et mandat fra FN, men landene skal samtidig jobbe for å få på plass et mandat, ifølge avisa.

- Vi kan ikke la kjemiske våpen bli brukt uten straff og at folk kan drepes på denne måten uten konsekvenser, sa William Hague, den britiske utenriksministeren, til BBC.

Enige om alvorlig reaksjon Hague er klar på at den britiske regjeringen nå mener at det ble brukt kjemiske våpen, og har konkludert med at alt tyder på at det var Bashar al-Assads egen styrker som sto bak angrepet.

Det betyr at han slett ikke tror noe på det regimet i Damaskus selv hevder, nemlig at det var en opprørsgruppe som skal ha stått bak angrepet.

- Hvis regimet mistenkte at andre grupperinger sto bak angrepet, hadde FNs våpeninspektører blitt sluppet inn for flere dager siden, da vi og andre land krevde dette. De nektet det fram til nå og har fortsatt å bombe områdene, noe som kan ha ødelagt bevis. Vi må være realistisk på hva FNs team kan oppnå, sier Hague.

Ifølge The Independent snakket Storbritannias statsminister David Cameron med USAs president Barack Obama i rundt 40 minutter lørdag kveld, og en lengre samtale med Frankrikes president Francois Hollande i dag.

- De har blitt enige om at det må komme en alvorlig reaksjon fra det internasjonale samfunnet, sier Hague til BBC.

Står klare Avisa skriver at det mest sannsynlige scenariet er at angrepet vil skje fra amerikanske marinefartøy stasjonert i regionen. Flere av dem ble i går beordret til å flytte seg nærmere Syria i påvente Obamas ordre.

USAs forsvarsminister Chuck Hagel har tidligere bekreftet at han er forberedt på alle eventualiteter når det gjelder Syria.

- President Obama har bedt forsvarsdepartementet forberede muligheter av enhver type. Vi har gjort det, og vi er forberedt på å gjennomføre hvilke som helst av dem, hvis han bestemmer seg for det, sa Hagel på en pressekonferanse i Kuala Lumpur søndag.

Men den militære reaksjonen er ikke ventet å vare i lang tid, men vil trolig medføre en rekke luftangrep mot viktige, strategiske mål i Syria.

- Vil tilnærme seg allierte En kilde sier til The Independent at Cameron trolig vil prate med Obama igjen snart, og at det er ventet at de vil henvende seg til viktige allierte i Europa.

Utenriksdepartementet i Norge har imidlertid sagt til Dagbladet at de ønsker et mandat fra et samlet sikkerhetsråd.

- Vi mener at en intervensjon uten et mandat fra et samlet sikkerhetsråd raskt kan gjøre situasjonen i Syria verre og ikke bedre. Derfor er det helt avgjørende at man har en felles tilnærming til det forferdelige som nå skjer i Syria, sa statssekretær Torgeir Larsen (Ap) til Dagbladet tidligere søndag kveld.

Han mener det er vanskelig å forholde seg til å diskutere maktbruk uavhengig en situasjon der det finnes et FN-mandat.

- Norge har som tradisjon å vurdere henvendelser fra FN seriøst, men det å snakke om maktbruk uavhengig av mandatsituasjon er vanskelig å forholde seg til, mener Larsen.

- Bør si ja Men Frp-toppen Jan Arild Ellingsen er klar på at Norge bør bidra dersom de allierte ber om vår hjelp.

- Om vi får en forespørsel fra FN eller NATO om å bidra militært i Syria, bør vi si ja til det dersom vi har de ressursene tilgjengelig, mener Ellingsen.

- Men det bør vurderes nøye, og sikkerheten til vårt bidrag må være vektlagt. Det er naturligvis helt uaktuelt å sende ned norske soldater for at de skal bli blinker, sier Ellingsen til Dagbladet.

Han påpeker imidlertid at han vil stille seg positiv til å bidra på samme måte som Norge gjorde i Libya, der norske jagerfly var blant de mest aktive aktørene. Norske jagerfly slapp 588 bomber under operasjonen i Libya, som bidro til diktatoren Muammar Kadhafis fall.

- Der gjorde vi en god jobb. Dersom vi blir bedt om å bidra med en slik «pin point»-jobb der vi tar ut militære mål fra luften, mener jeg vi bør bidra dersom vi har ressursene tilgjengelig.

REAGERER: Den britiske utenriksministeren, William Hague, bekrefter at David Cameron og Barack Obama har blitt enige om alvorlig reaksjon mot Syria. Foto: EPA/NTB Scanpix
REAGERER: Den britiske utenriksministeren, William Hague, bekrefter at David Cameron og Barack Obama har blitt enige om alvorlig reaksjon mot Syria. Foto: EPA/NTB Scanpix Vis mer