Planlegger milliardkjøp

Stein Erik Hagen planlegger å bruke milliarder av kroner for sikre seg full kontroll over ICA, fra nederlandske Ahold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med Dagens Industri i Sverige skal Hagen ha sagt at han ønsker å kontrollere ICA sammen med svenske kjøpmenn.

Verdt 10 milliarder

Hagen eier i dag 20 prosent av den svenske matvarekjeden ICA gjennom sitt selskap Canica. Ifølge Aftenposten skal denne aksjeposten være verdt rundt 10 milliarder kroner. Svenske butikkeierene kontrollerer 30 prosent av kjeden, mens den nederlandske matvaregiganten Ahold sikret seg 50 prosent av aksjene i 2000 ved å legge rundt 15 milliarder svenske kroner på bordet.

I april neste år aktiveres en opsjon som gir Ahold rett til å sikre seg resten av aksjene i ICA fra Hagen og de svenske kjøpmennene. Men en uttalelse fra Ahold-sjef Anders Moberg har fått Hagen til å vurdere å kjøpe ut Ahold fra ICA i stedet.

Moberg skal ifølge Dagens Industri ha sagt at Ahold vil selge seg ut av ICA om de ikke sikrer seg full kontroll.

Milliardfinansiering

- Mitt høyeste ønske er om IFAB (sammenslutningen av svenske kjøpmenn) og jeg sammen kan kjøpe ut Ahold og drive ICA videre som et familieselskap. Jeg har allerede ordnet med finansiering med tanke på å kjøpe Ahold ut og jeg kan gjøre det alene om ikke de svenske kjøpmennene har ressurser til å kjøpe Ahold ut, sier Hagen til avisen.

Ifølge Dagens Industri har Ahold avsatt 1,8 milliarder euro for å sikre seg aksjene i ICA.