Planlegger nazi-konsert

Nazi-grupperingen Club 22 planlegger konsert på Kløfta på Romerike førstkommende lørdag. Målet er å rekruttere flere medlemmer i forkant av den tradisjonelle marsjen som gjennomføres på Rudolf Hess' dødsdag 17. august.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Club 22 er en ny gruppering som sorterer under Boot Boys. «CLUB 22 skal bli en landsomfattende bevegelse som i første rekke skal drive rekruttering for å skaffe flere medlemmer» heter det på gruppens egen hjemmeside.

- Det er riktig at det skal arrangeres en konsert på Romerike i helgen, sier en kilde i miljøet til Romerike Blad. Ifølge avisa skal det skje på Kløfta på lørdag. Konsertlokalet er ikke kjent.

Politiets overvåkingstjeneste (POT) har fått en anonym telefonoppringing om konserten og sjekker holdet i opplysingene sammen med politiet på Romerike.

Avledningsmanøver

- Vi gjør våre undersøkelser i nynazistmiljøet. Erfaringsmessig er slike opplysninger ofte er plantet for å forvirre politiet, slik at konserten kan avholdes uforstyrret et annet sted, sier politiinspektør ved Romerike politidistrikt, Klaus Aasvangen, til Dagbladet.no.

- Det er ofte bare noen veldig få som vet om tid og sted inntil like før konserten. Så får alle sympatisører beskjed og blir kjørt til de riktige lokalene.

Hess-marsj

Ifølge kilden Romerike Blad har snakket med, er helgas konsert en oppkjøring til markeringen av krigsforbryteren Rudolf Hess' dødsdag 17. august.

- Vi regner med at en hyllest av naziforbryteren vil finne sted i år også, men vet ikke hvor, sier Aasvangen.

I fjor annonserte det ny-nazistiske miljøet stor mobilisering og marsj på Karl Johan i Oslo på denne datoen. Etter at det antirasistiske miljøet varslet voldsomme motreaksjoner, skrumpet markeringen betraktelig inn. 35 ny-nazister gjennomførte en fire minutters overraskende lyn-marsj i Askim sentrum, etterfulgt av en tre minutters «tale» av Boot Boys-leder Terje Sjølie. Deretter stakk de av.

Samtidig demonstrerte 15 000 antirasister på Youngstorget i Oslo.

Nei til symbol-forbud

Etter det rasistisk motiverte drapet Benjamin Hermansen i vinter, satte justisminister Hanne Harlem ned et utvalg som skulle se nærmere på om man skal utvide forbudet mot rasistiske ytringer og symboler. I sluttrapporten som forelå i mars ble det foreslått et forbud mot nazistiske symboler og kjennetegn. Konklusjonen var at den som ytrer seg ved bruk av rasistiske symboler og kjennetegn og «med et subjektivt ønske om å vise forakt for andre mennesker» bør straffes med bøter eller fengsel inntil ett år.

Riksadvokaten er ikke enig at et generelt forbud av symboler er veien å gå.

- Vi tror et forbud av symboler vil føre til en bekjempelse av symbolene i stedet for holdningene. Om man fjerner indikasjonene på en smitte, betyr ikke det at man fjerner selve smitten, sier førsteadvokat Tor-Geir Myhrer ved Riksadvokatembetet. Han mener det også vil bli vanskelig å avgjøre hva som er nazistiske og rasistiske symboler.

Et forslag om en eventuell utvidelse av rasismeparagrafen vil komme opp for Stortinget i løpet av høsten.

<B>MARSJ:</B> Helgens konsert er en opptrapping mot den årlige Hess-marsjen. Her fra markeringen i Askim i fjor.