Planlegger Norges- besøk

President George W. Bush kommer kanskje til Norge i slutten av mai. Kristin Halvorsen (SV) ønsker ham hjertelig velkommen. Det samme gjør generalsekretær Jan Egeland i Norges Røde Kors.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg møter gjerne George W. Bush. Så får jeg sagt til ham hva vi mener om hans utenrikspolitikk. Og han må regne med å bli møtt av store demonstrasjoner i gatene i Oslo, sier SV-leder Kristin Halvorsen til Dagbladet.

Utenriksdepartementet bekreftet i går at norske og amerikanske myndigheter har samtaler for å få på plass detaljene om besøket til den amerikanske presidenten. Det er snakk om et kort arbeidsbesøk, hvor Bush kommer på kvelden og reiser videre dagen etter.

- Bør Bush komme hvis USA på det tidspunktet okkuperer Irak etter en krig som kanskje blir et blodbad?

- Det vil jeg ikke spekulere om i dag. Jeg kan bare bekrefte at samtalene finner sted, og at Bush har planer om å reise videre fra Norge til St. Petersburg, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik i UD til Dagbladet.

- Det er klart at situasjonen i Irak vil påvirke besøket. Jo verre situasjonen er der, jo sterkere vil demonstrasjonene bli. Bush kan på ingen måte regne med å bli tatt imot av umælende nordmenn som tar bølgen for ham, sier Kristin Halvorsen.

- Bør besøket drøftes eller bestemmes av Stortinget?

- Slike besøk er det regjeringen, og den alene, som avgjør. Jeg håper at Bush tar seg tid til å besøke utenrikskomiteen på Stortinget. I det hele tatt håper jeg at han her i Norge skal lære at det bare er en villfarelse at det norske folket stiller seg helt og fullt bak USA - slik utenriksminister Jan Petersen prøver å framstille det, sier Kristin Halvorsen.

Rettigheter

Norges Røde Kors er i disse dager i fullt arbeid for å minske de sivile lidelsene etter en krig i Irak så mye som mulig. Generalsekretær Jan Egeland var selv nylig i Irak og har oppfordret regjeringen til å bruke ressurser på humanitær innsats i stedet for krig. Likevel ønsker også han president Bush velkommen til Norge.

- Vi bør ha mye å si til Bush om vern av menneskerettigheter, fredsarbeid og forsoning. Om besøket kommer i stand, vil jeg bare si gratulerer til regjeringen og ønske den lykke til, sier Egeland til Dagbladet.

- Også om Irak-krigen, som du frykter, blir et blodbad?

- Jeg har lært gjennom 25 år med fredsarbeid at det er samtaler med dem du er mest uenig med, som er mest nyttig. Hvis vi her i Norge vil bidra til utviklingen i verden, så bør vi først og fremst snakke med nettopp nasjoner som USA, Russland og Kina, sier Egeland.

G8-møte

Ifølge UD er ikke programmet for besøket helt klart ennå. Men hvis Bush kommer, så vil han i hvert fall ha samtaler med statsminister Kjell Magne Bondevik og få audiens på Slottet - siden han er det amerikanske statsoverhodet.

Etter det Dagbladet erfarer, kommer ikke Bush til Norge etter en direkte norsk invitasjon. Reisen er et ledd i det såkalte G8-møtet, der lederne for verdens åtte mektigste stater skal møtes, og som i år arrangeres i Frankrike 1. og 2. juni. De siste målingene i Frankrike viser at godt over 80 prosent av befolkningen er imot en Irak-krig. Det kan bety at Bush vil bli møtt av store demonstrasjoner også der.

Men G8-møtet skal etter planen arrangeres i Evian-les-Baines i de franske alpene, en liten ferieby med 7500 innbyggere - trolig nettopp for å unngå demonstrantene.

<B>DEMO:</B> Hissingen til krig mot Irak, anført av Bush, førte til norgeshistoriens største demonstrasjon på lørdag. Dersom Bush kommer til Norge i mai, kan han forvente seg protester.