Planlegger «Nye Irak»

300 irakere samles i helga på et hemmelig sted i London for å legge grunnlaget for «Iraks grunnlov etter Saddam».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): De representerer 50-60 religiøse, politiske og etniske grupper som hittil har hatt store problemer med å bli enige om noe som helst.

I går møtte Dagbladet Sharif Ali bin al-Hussein - en av frontfigurene i den ledende opposisjonsbevegelsen - Den irakiske nasjonalkongressen (INC). Han er fetter av den myrdede kong Feisal II av Irak, som ble drept i 1958, da al-Hussein var to år gammel. Han er nær slektning av Jordans kong Abdullah og naturlig nok tilhenger av å gjeninnføre monarkiet.

Optimist

Sharif Ali er optimist etter at innbyrdes uenighet i måneder har ført til utsettelser av møtet.

- Vi står foran et veiskille: Saddam styrer mot krig. Vi er overbevist om at det også vil føre til et regimeskifte, sier al-Hussein.

- Men det er opp til det irakiske folket å bestemme. På kongressen i London er målet å bli enige om fundamentale prinsipper som kan danne grunnlag for en ny irakisk konstitusjon, basert på frie valg, demokrati, trykke- og ytringsfrihet og uavhengige domstoler.

Splittet

- Men opposisjonen er åpenbart splittet?

- Nei, vi har et felles overordnet mål: å bli kvitt Saddam. Den irakiske opposisjonen blir ofte misforstått i vestlige medier: Vi er ingen samlet motstandsbevegelse, men er sammensatt av forskjellige grupper som hver har sin egen agenda: Vi er stolte av mangfoldet og tror det er et perfekt grunnlag for et framtidig demokratisk Irak.

- Har dere USAs støtte?

- Vi er i dialog, og jeg er overbevist om at USA ønsker et demokratisk og fritt Irak. Men det er grupper innen opposisjonen - radikale islamske grupperinger - som ikke støttes av USA.

- Føler dere at dere er sviktet av europeiske land som ikke vil gå til krig mot Saddam?

- Vi er ikke tilhengere av krig og føler oss ikke militært sviktet. Men vi føler oss moralsk sviktet når demokratiske regjeringer ikke klart sier fra at Saddam er en kriminell tyrann som bør og skal arresteres, sier Ali bin al-Hussein.

KONGELIG: Ali bin al-Hussein.