Planlegger nye kunstran

Kriminelle sier de har skaffet seg oversikt over kunstgjenstander som er lett å rane - og at det planlegges nye kunstran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunsttyverier kan bli ranernes nye levebrød. Personer med kjennskap til ran- og gjengmiljøet hevder overfor Dagbladet at det er lagt planer om nye kunstran.


- Enkelte miljøer har, eller er i ferd med, å kartlegge hvor i Norge forskjellige kunstverk befinner seg, og hvordan de er sikret, sier kilder til Dagbladet.

- Vil skje ran

Etter det Dagbladet får opplyst, har politiet også mottatt informasjon om at det er nye kunstran under planlegging. Politikilder mener det er stor sannsynlighet for at det vil bli begått flere kunstran i tiden som kommer. Politiets sikkerhetstjeneste lager også fortløpende oppdaterte trusselvurderinger. Det er en kjent sak at ransplaner mot for eksempel verditransporter kan kjøpes i det kriminelle miljøet, og det hevdes nå at det også er mulig å skaffe seg detaljerte planer om kunsttyverier.

Nytt marked

To personer med kjennskap til ransmiljøet bekrefter at det kan være vanskelig å selge kunsten etter et ran.

- Likevel er det flere som nå ser at dette er et nytt marked. Selv om kunstverk nærmest er umulig å omsette i Norge, vil enkelte ta sjansen på at de kan omsettes i utlandet. De ser også dette som en mulighet til å presse penger fra for eksempel rike mennesker. Etter Munch-ranet i fjor høst, er det flere kriminelle som nå plutselig er blitt interessert i kunst - og det er spesielt Munch som har fattet interesse, sier de.

Direktør Gunnar Sørensen ved Munch-Museet sier det er umulig å fastslå nøyaktig hvor mange Munch-bilder som er i privat eie.

 NYE RAN:  Politikilder mener det er stor sannsynlighet for at det vil bli begått nye kunstran. Åtte personer er siktet etter Munch-tyveriet i Moss, fire eller fem blir i dag fremstilt for varetektsfengsling. Foto: John Terje Pedersen
NYE RAN: Politikilder mener det er stor sannsynlighet for at det vil bli begått nye kunstran. Åtte personer er siktet etter Munch-tyveriet i Moss, fire eller fem blir i dag fremstilt for varetektsfengsling. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

- Vårt anslag er det er mellom 300 og 400 bilder i privat eie - både i Norge og i utlandet, sier Sørensen.

Bedre sikkerhet

Det er flere årsaker til at politiet frykter flere kunstran - og at de kriminelle ser på nye markeder: Det har vært omfattende sikkerhetsoppgraderinger ved norske banker og postkontorer de siste årene. Det er vanskelig å komme i nærheten av pengene, og det skal mye til før man får med seg store summer etter et post eller bankran. Kilder med kjennskap til ransmiljøet sier risikoen ved slike ran er for stor i forhold til det eventuelle utbyttet. Pengetransporter har de siste årene vært spesielt utsatt, men politiet har siktet og dømt flere for de brutale kommandoranene. Vaktselskapene har også oppgradert sikkerheten, og det er også vanskeligere å få tak i pengene.

Flere av kunstskattene i Norge, ikke minst i private hjem, er langt dårligere sikret enn penger. Kilder i politiet og med kjennskap til ransmiljøet, er overrasket over hvor dårlig sikkerheten er rundt for eksempel malerier. Selv om for eksempel malerier er vanskelig å omsette, har kriminalitetsbildet endret seg de siste årene. De kriminelle i Norge i dag har omfattende kontakt med utenlandske kriminelle som kan selge norske kunstskatter på mindre, utenlandske aksjoner.

Politiets teori er at Munch-tyveriet i Moss ble gjort på bestilling. Kilder i politiet mener bakmennene kunne blitt avslørt.

Munch-tyvene ble avslørt da de satt med bildene i en leid bil fra Hertz. Det var bare noen av tabbene til de unge mennene som nå er siktet for grovt tyveri og legemskrenkelse. Fem vil i dag bli framstilt for varetektsfengsling i Moss.

Politiet pågrep de unge mennene på Kampen i Oslo mandag kveld, etter at vitner hadde sett at noen bar bilder ut av et barnevernshjem. Politikilder sier teorien er et bestillingstyveri, og de mener det ble slått til for tidlig.

- Vi fikk tips om hvor bildenne var. Det beste hadde vært å spanet på dem, slik at det hadde vært mulig å få tak i bakmennene. Dette kunne hjulpet oss i jakten på «Skrik» og «Madonna», sier kilder.

Advokat Per Sjong Larsen representerer to av de som er siktet.

- De nekter befatning med kunsttyveriet. De sier de ikke har vært på stedet, sier Sjong Larsen til Dagbladet.

De åtte som er siktet er i alderen 19 til 30 år. Seks av dem er av utenlandsk opprinnelse.

- Vi følger nøye med på hva som skjer i Moss, men det er altfor tidlig å si noe om eventuelle sammenhenger mellom tyveriet i Moss og Munch-ranet, sier politioverbetjent Øyvind Nordgaren.