Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Planlegger nytt Beslan

Terroristene vil la flere barn dø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På den første dagen i det russiske skoleåret, 1. september, angrep tsjetsjenske terrorister Skole Nr 1 i Beslan i Nord-Ossetia. I to og et halvt døgn fulgte verden dramaet som utspilte seg fra time til time: Mer enn tusen mennesker, hovedsaklig skolebarn, mødrene deres og søsknene deres, ble holdt som gisler i skolens gymsal.

Dramaet endte forferdelig: 300 ble drept, mange av dem var barn. 700 ble skadd.

Hjernen bak var den tsjetsjenske opprørslederen Sjamil Basajev. Basajev tok raskt ansvar for aksjonen, som likner på tidligere gisselaksjoner han har ledet. Blant annet var Basajev ansvarlig da mer enn 600 uskyldige russere ble tatt til fange i teateret i Moskva i 2002. Han sto også bak en gisselaksjon blant pasienter på et sykehus.

Legger skylda på russerne

Hele verden reagerte med fordømmelse på terroraksjonen i Beslan. Også andre ledende tsjetsjenske opprørere fordømte handlingene på det sterkeste.

Men Sjamil Basajev er tilsynelatende ustoppelig.

 I et intervju med Channel 4 News gjentar han at det var russiske styrker som utløste situasjonen der taket i gymsalen falt ned og miner gikk av.

Intervjuet er det første med Basajev etter Beslan-dramaet. Intervjuet er et resultat av lang tids forhandlinger mellom tv-kanalen og Basajev og ble avtalt via mellommenn. Opptaket er filmet på et hemmelig sted av en av Basajevs egne menn og deretter overbrakt til en journalist i Midtøsten.

FLERE AKSJONER: Mange av barna og de voksne på dette bildet er døde. Basajev angrer ikke. Han planlegger at flere barn skal oppleve det samme. Foto: SCANPIX
FLERE AKSJONER: Mange av barna og de voksne på dette bildet er døde. Basajev angrer ikke. Han planlegger at flere barn skal oppleve det samme. Foto: SCANPIX Vis mer

I tv-opptaket sier den tsjetsjenske terroristen at flere angrep kommer.

- For å være ærlig er jeg fortsatt litt overrasket over det som skjedde og er fortsatt i en form for sjokk. Så kynisk det enn kan virke, så planlegger vi disse operasjonene, og vi vil gjennomføre dem igjen, om ikke annet for å vise det sanne ansiktet til det russiske regimet, sier han.

Basajev innrømmer at han planla at det skulle flyte blod, og at russiske myndigheter ikke hadde noen sjanse til å finne en fredelig løsning på gisseldramaet. Han ville stoppe det han kaller folkemordet mot tsjetsjenske borgere og trodde ikke at myndighetene ville overse at barna døde.

Terrorlederen sier at han tok «grusomt feil» og at han ikke «var glad for det som skjedde der».

Beslan-barna tilfeldige ofre

I intervjuet sier Basajev at han opprinnelig planla å angripe to skoler samtidig, for eksempel i Sankt Petersburg eller i Moskva. Men terroristene hadde ikke stor nok militær styrke til å slå til flere steder samtidig. Derfor ble de ubeskyttede barna langt fra Kreml valgt som ofre i stedet.

Beslan ble valgt fordi Basajev mener at innbyggerne i Nord-Ossetia støtter Vladimir Putin. Han kaller republikken for «en russisk garnison».

Basajev mener at russiske menn, kvinner og barn er lovlige mål på grunn av russiske soldaters fremferd i Tsjetsjenia.

- Russiske innbyggere er medskyldige i denne krigen, selv om de ikke har våpen i hånd. De er ikke et fredelig folk for oss. Et fredelig folk er de som ikke betaler skatter til denne krigen, som ikke deltar og som taler ut mot dette.

Basajev ser ut til å være frisk og i god form i opptaket. På seg har han en svart t-skjorte med påskriften «Anti-terror».

Han sier at det er russiske myndigheter som er terroristene, ikke ham selv.

TV-intervjuet sendes i kveld.

(Kilder: Channel 4, CNN, The Times)

TERRORENS ANSIKT:</B> En mor stryker sin døde datter over kinnet. Barna i Beslan ble ofre fordi de manglet beskyttelse og var lette å ta.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media