Planlegger ran av Norges Bank

Ransmiljøet i Oslo planlegger nye ran, deriblant av pengetransporten til Norges Bank. Helgas tyveri av splitter nye biler på Gjøvik kan være en del av planleggingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet får fra flere kilder bekreftet at det beinharde ransmiljøet nå planlegger nye anslag mot verditransporter. I alt tre ran skal være under planlegging. Ransmennene mener at de kan få med seg tre til ti millioner kroner. Det ene ranet skal gjennomføres mot bilene som frakter penger til Norges Bank, får Dagbladet opplyst.

Offisielt vil politiet ikke si noe om de kjenner til ransplanene.

Bil- og skilttyverier

Dagbladet får bekreftet at tyver de siste ukene har stjålet skilt fra biler på Østlandet. Også flere biltyverier, blant annet ett på Lørenskog, blir satt i sammenheng med ransplanleggingen.

Natt til søndag tok minst tre innbruddstyver seg inn i lokalene til Sulland Auto på Gjøvik. Tyvene kjørte en bil gjennom glassruta, og stakk av med to BMW-er, en 318 og en X5. Politiet fant den ene bilen forlatt ved Skreia sør for Gjøvik. Dagbladet har fått opplysninger om at også dette tyveriet settes i sammenheng med planleggingen av nye ran.

Det er en kjent sak at ransmiljøet stjeler nye biler, gjerne et annet sted i landet, før de slår til. Under ranet mot Postens brevsentral i fjor høst brukte ranerne BMW-er.

Politioverbetjent Knut Sandjord ved Vest-Oppland politidistrikt sier de ikke har noen mistenkte i saken. -  Bilene kjørte sørover, sier Sandjord.

Leder for avdeling ved organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt, Iver Stensrud, vil ikke kommentere Dagbladets opplysninger.

Lite miljø

-  Jeg kan ikke kommentere opplysningene om hva vi vet angående eventuelle nye anslag. Vi har fokus på dette miljøet nå, men vi vet ikke om dette fokuset endrer miljøets holdning til å begå nye ran. Men vi har en rimelig grei oversikt over en del personer tilknyttet dette miljøet, sier Stensrud.

Ransmiljøet i hovedstaden teller rundt 30 personer. Etter ranet mot Norsk Kontantservice i Stavanger, har politiet brukt mye tid og ressurser på spaning og annen overvåking.

-  Kalkulerer

Kilder med kjennskap til det kriminelle miljøet sier til Dagbladet at politiets innsats har ført til at mange aktører ligger lavt.

-  Likevel hindrer det ikke noen å gjennomføre nye ran. Miljøet vet at politiet har dem under oppsikt, men politiet kan ikke følge med 24 timer i døgnet. Flere av personene i miljøet kalkulerer med at de automatisk blir mistenkt når det begås ran. Likevel kommer de seg unna, sier to kilder til Dagbladet.

De som sto bak ranet i Stavanger fikk med seg vel 60 millioner kroner. Ranet etterforskes både fra Stavanger og Oslo, men fortsatt har ikke politiet klart å finne noe av rekordutbyttet. De siktede David Aleksander Toska og Ridvan Halimi er fortsatt på frifot. Etter det Dagbladet kjenner til, har ransetterforskerne fått flere tips om hvor de skal befinne seg. Mange av tipsene er sjekket ut.

60 MILLIONER: Ranerne i Stavanger fikk med seg vel 60 millioner kroner. To av de siktede er fortsatt på frifot.
GJENNOM RUTA: Minst tre tyver sto bak innbruddet på Sulland Auto på Gjøvik natt til søndag.