Nigeriabåtene til retten:

Planlegger rettsmaraton mot korrupsjonstiltalt salgsoffiser

Oslo Tingrett har satt av hele fire uker til Økokrims sak mot orlogskapteinen som solgte «Nigeriabåtene».

TILTALT: Rettssaken mot den pensjonerte orlogskapteinen Bjørn Stavrum, som står tiltalt i den såkalte Nigeriabåt-saken, starter i slutten av februar. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TILTALT: Rettssaken mot den pensjonerte orlogskapteinen Bjørn Stavrum, som står tiltalt i den såkalte Nigeriabåt-saken, starter i slutten av februar. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Oslo Tingrett har satt av hele fire uker til rettssaken mot den pensjonerte orlogskapteinen Bjørn Stavrum som i mange år var salgsoffiser i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO).

Stavrum står tiltalt for grov korrupsjon, underslag, økonomisk utroskap, tyveri og brudd på eksportloven som følge av Dagbladets avsløringer rundt de såkalte «Nigeriabåtene», der minst elleve utrangerte marinefartøy fra Forsvaret har havnet hos paramilitære i Vest-Afrika.

Straffesaken vil etter planen starte 28. februar 2017, drøye to år etter at Stavrum ble pågrepet og siktet i en større politiaksjon i Norge og Storbritannia 20. januar 2015.

Også to briter ble arrestert, begge sentrale skikkelser i selskapet CAS Global, som sto som kjøper av sju av de elleve båtene. I januar i år ble en tredje brite pågrepet. Denne delen av saken etterforskes fremdeles. Der er det foreløpig ikke tatt ut tiltaler.

Flere momenter

Økokrim mener å kunne bevise korrupte forbindelser mellom orlogskapteinen og det britiske selskapet CAS Global, som fungerte som mellommenn i salget til Nigeria. I følge tiltalen gjorde det britiske selskapet to innbetalinger på til sammen 1,3 millioner kroner rett inn på Stavrums bankkonto.

Stavrum har forklart at innbetalingene er et lån han fikk av CAS Global etter å ha fortalt dem om sine økonomiske problemer.

- Det er retten som skal ta stilling til om overføringene er å anse som et lån eller ikke. Tiltalen bygger på at det ikke var realiteten. Det betyr at vi mener vi kan bevise dette. Men det kan være korrupsjon uansett om det anses som et lån eller en betaling, sa førstestatsadvokat Trude Stanghelle i Økokrim til Dagbladet i juli.

I tillegg til dette fikk Stavrum ifølge Økokrim ytterligere 55 620 kroner ut av salget av seks missil-torpedobåter (MTB-er) til Nigeria. Seks såkalte «slipp-krybber» som båtene hadde stått lagret på under oppgradering på et verft, ble solgt til en skraphandler. Oppgjøret for de seks slipp-krybbene, 55 620 kroner, gikk i følge Økokrim rett inn på Stavrums konto.

Økonomisk utroskap

BETALTE REGNINGEN: Slik ser KNM «Terne» ut i dag. Forsvaret endte opp med å betale for ombyggingen før salg, selv om dette var noe kjøperen skulle stå for. I Nigeria ble den og fem andre utrangerte MTB-er utstyrt med 20 millimeter maskinkanoner,  mitraljøser, og væpnede krigere for å drive jakt på pirater og kreve inn skatter langs kysten av Nigeria. Foto: Privat.
BETALTE REGNINGEN: Slik ser KNM «Terne» ut i dag. Forsvaret endte opp med å betale for ombyggingen før salg, selv om dette var noe kjøperen skulle stå for. I Nigeria ble den og fem andre utrangerte MTB-er utstyrt med 20 millimeter maskinkanoner,  mitraljøser, og væpnede krigere for å drive jakt på pirater og kreve inn skatter langs kysten av Nigeria. Foto: Privat. Vis mer

Den tidligere salgsoffiseren er også tiltalt for grov økonomisk utroskap. Grunnlaget for dette er at han sørget for at Forsvaret tok regninga for oppgradering og ombygging av seks MTB-er for til sammen 2,7 millioner kroner. Etter at båtene var blitt solgt, ble de bygget om og malt etter spesifikasjoner fra de nigerianske kjøperne. Dette var ombygging CAS Global skulle ha betalt. Tiltalen bygger på at dette var noe av motytelsen for de pengene han mottok i korrupsjonen.

Han er også tiltalt for brudd på eksportkontrollovverket ved å tilbakeholde opplysninger om at båtene kunne komme til å havne i Nigeria. Dette er et land Utenriksdepartementet normalt ikke ville ha tillatt slike fartøysalg til.

- Har begått feil

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har gjennomført to høringer om salgene av marinefartøy og flere andre salg av brukt forsvarsutstyr som Dagbladet har avslørt. Stavrum stilte selv under den andre høringen, for å gi sin forklaring. Han var da helt klar på at han selv har begått feil.

- Fra min side er ikke dette et forsøk på å renvaske meg selv. Jeg vet at jeg har en alvorlig siktelse mot meg. Jeg har gjort noen vurderinger som ikke har vært helt heldige, og dette beklager jeg sterkt. Jeg har dog aldri i mine 35 år i Forsvaret gjort noe som har vært ødeleggende eller negativt for min arbeidsgiver på noen måte, sa Stavrum til kontrollkomitéen.

Dagbladet omtalte i august i fjor hvordan Stavrum har benyttet både en RIB til over 650 000 kroner og en ATV til over 100 000 kroner på sin egen hytte. Han er nå tiltalt for underslag av disse to gjenstandene.

I tillegg er han tiltalt for underslag av en stor dieseldrevet flisekutter til snaut 200 000 kroner som han i en lang periode hadde stående på hytta. Båten, ATVen og fliskutteren var kjøpt inn av Forsvaret men ble brukt av Stavrum privat. Alt dette utstyret har han nå levert tilbake til Forsvaret.

STJAL PROPELL: Ifølge tiltalen, har orlogskapteinen også solgt en av propellene til museumsskipet KNM Narvik for egen vinning. Foto: NTB Scanpix
STJAL PROPELL: Ifølge tiltalen, har orlogskapteinen også solgt en av propellene til museumsskipet KNM Narvik for egen vinning. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I juli 2014 sørget han ifølge Økokrim for at en propell og en aksling fra fregatten KNM Narvik ble borttatt fra området til Horten Industripark. Propellen og akslingen solgte Stavrum for 148 010 kroner privat.

KNM Narvik er nå et museumsskip og en del av marinemuseet i Horten.

- Mange problemstillinger

Advokat Anders Brosveet fra Advokatkontoret Elden skal forsvare Stavrum når saken kommer opp. Han sier det fortsatt er tidlig å gå i detaljer, og hvordan Stavrum stiller seg til tiltalen. Brosveet legger ikke skjul på at de mange ulike tiltalepunktene gjør saken komplisert.

- Her er det mange problemstillinger, hvor selve korrupsjonsdelen er den sentrale. Han bestrider ikke å ha fått disse lånene fra CAS Global. Så er spørsmålet om de var ulovlige, sier Brosveet til Dagbladet.

Advokatkontoret vil i tiden fremover gå nøye gjennom saken sammen med sin klient for å finne ut hvordan han stiller seg i forhold til de ulike tiltalepunktene. At båtene havnet hos paramilitære i Nigeria mener han er av mindre betydning for selve straffesaken.

- Saken handler i utgangspunktet ikke om hvordan båtene havnet i Nigeria, og hva de brukes til, men i hvilken grad han kan holdes ansvarlig. Han var en av flere i denne avdelingen i FLO. Et sentralt spørsmål blir hvem som hadde ansvaret, sier han til Dagbladet.

 • Dagbladet har i en rekke artikler siden juni 2014 avdekket hvordan minst 13 utrangerte marinefartøy har gått fra Norge til paramilitære i Vest-Afrika. Elleve av disse er solgt av Forsvaret.
 • En tidligere sentral medarbeider i Forsvarets logistikkorganisasjon er siktet av Økokrim for grov korrupsjon i forbindelse med båtsalgene.
 • Salget av marinefartøyene var gjenstand for høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité 30. april.
 • Dagbladet har videre avdekket at militære lastebiler er solgt fra Norge til Eritrea i strid med FNs våpenembargo. Forsvarsdepartementet ba først Forsvaret om å fortsette å handle med mannen som nå blitt ilagt en bot av PST for å bryte FNs embagro.
 • 30 beltevogner av typen Hägglund BV206, som blant annet kom fra Kongens garde, er solgt fra Norge til krigsherjede Sudan. To briter som var involvert i denne handelen ble dømt til fengsel, men i Norge har ikke eksporten fått konsekvenser.
 • Forsvaret har også solgt tilsvarende beltevogner til russere, samtidig som vi har forsynt Finland og våre NATO-allierte på Baltikum med BV206-vogner.
 • Forsvarsdepartementets internrevisjon har gjennomgått salgene av to F-5 jagerfly til milliardæren Ross Perot jr. i Texas. De konkluderer med at Forsvaret viste svært lite om hva flyene skulle brukes til da de ble solgt. Funnene ble vurdert som så alvorlige at departementet varslet Økokrim.
 • Stortingets kontrollkomité holdt høring om saken 30. april og 26. og 27. november i fjor.
 • Kontrollkomiteens innstilling konkluderte med knallhard kritikk av Forsvaret og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.
 • Tirsdag 26. april skulle Stortinget behandlet innstillingen, men debatten i plenum ble avlyst da Søreide presenterte en ny revisjonsrapport om saken én arbeidsdag tidligere.
 • 20. mai leverte kontrollkomiteen sin tilleggsinnstilling der de kritiserer Søreide for sommel og ber Riksrevisjonen granske salget av jagerflyene.
 • 26 mai ble saken behandlet i Stortinget i plenum. Der måtte forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen på nytt tåle sterk kritikk for etatens håndtering av salgene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer