Nigeriabåtene til retten:

Planlegger rettsmaraton mot korrupsjonstiltalt salgsoffiser

Oslo Tingrett har satt av hele fire uker til Økokrims sak mot orlogskapteinen som solgte «Nigeriabåtene».

TILTALT: Rettssaken mot den pensjonerte orlogskapteinen Bjørn Stavrum, som står tiltalt i den såkalte Nigeriabåt-saken, starter i slutten av februar. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TILTALT: Rettssaken mot den pensjonerte orlogskapteinen Bjørn Stavrum, som står tiltalt i den såkalte Nigeriabåt-saken, starter i slutten av februar. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Oslo Tingrett har satt av hele fire uker til rettssaken mot den pensjonerte orlogskapteinen Bjørn Stavrum som i mange år var salgsoffiser i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO).

Stavrum står tiltalt for grov korrupsjon, underslag, økonomisk utroskap, tyveri og brudd på eksportloven som følge av Dagbladets avsløringer rundt de såkalte «Nigeriabåtene», der minst elleve utrangerte marinefartøy fra Forsvaret har havnet hos paramilitære i Vest-Afrika.

Straffesaken vil etter planen starte 28. februar 2017, drøye to år etter at Stavrum ble pågrepet og siktet i en større politiaksjon i Norge og Storbritannia 20. januar 2015.

Også to briter ble arrestert, begge sentrale skikkelser i selskapet CAS Global, som sto som kjøper av sju av de elleve båtene. I januar i år ble en tredje brite pågrepet. Denne delen av saken etterforskes fremdeles. Der er det foreløpig ikke tatt ut tiltaler.

Flere momenter

Økokrim mener å kunne bevise korrupte forbindelser mellom orlogskapteinen og det britiske selskapet CAS Global, som fungerte som mellommenn i salget til Nigeria. I følge tiltalen gjorde det britiske selskapet to innbetalinger på til sammen 1,3 millioner kroner rett inn på Stavrums bankkonto.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer