Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Planlegger sin avgang

Ved juletider skal Carl I. Hagen bestemme seg for om han skal gå av og overlate ledelsen av Fremskrittspartiet til en annen. Som alltid ellers blir fru Eli hans viktigste rådgiver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette skal jeg drøfte med min hustru, min sekretær og min elskerinne sånn rundt juletider. Og selvsagt vil jeg også prate litt med med noen i partiet, legger han til.

Hagen står ikke på valg på Frps 30 års jubileumslandsmøte i Tønsberg til helga.

Men spørsmålet om hvor lenge partieier Hagen skal ha styring og kontroll over sitt livsverk, reises stadig hyppigere ettersom han nå har vært formann i 25 år. Overfor Dagbladet forteller at han tenkt grundig over hvordan prosessen skal skje.

- Jeg skal svare valgkomiteen i februar 2004. Men jeg vil vente så lenge som mulig før jeg bestemmer meg. Mye kan skje før jul, og jeg vil være oppdatert i det øyeblikk jeg tar beslutningen, sier han.

Hans dilemma

- «Carl I. Hagen er Fremskrittspartiet. Det er hans dilemma. Så lenge Hagen sitter, kan ikke en ny leder få reell innflytelse og vokse - og uten en ny leder av et visst format kan ikke Hagen trekke seg. Han er fanget i Framskrittspartiet», heter det bl.a. i Jan Ove Ekebergs og Jan Arild Snoens bok «Kong Carl». De spør bl.a. om han kan sitte rolig ved bassengkanten i Spania når meningsmålingene for Frp raser nedover.

- Det der er forsåvidt en grei beskrivelse, og ja, jeg har tenkt igjennom det. I dette ligger også noe av bakgrunnen for at jeg ble så skuffet og lei meg fordi jeg ikke ble stortingspresident. Hadde jeg blitt det, kunne jeg gitt fra meg ledelsen av partiet, men samtidig kunnet være med i Frps gruppestyre på Stortinget og dermed fått til en myk overgang. På ett eller annet vis vil jeg forsøke å få til en myk overgang.

- Hvordan?

- Jeg vil uansett tilby meg å være i en tilbaketrukket rådgiverposisjon, sier Hagen.

Kronprinser

- Høyre-leder Jan Petersen roste seg selv for at han har fått fram så mange

kronprinser som kan ta over partiledelsen etter ham. Kan du si det samme?

- Det begynner å bli ganske bra. I stortingsgruppa er det flere emner i passende alder, med Siv Jensen som den mest framtredende, åpenbart, men jeg vil også nevne Per Sandberg og Harald Tom Nesvik.

- Tror du Terje Søviknes kan komme tilbake i rikspolitikken?

- Det har jeg ingen synspunkter på. Alle personer i Frp skal ha de samme muligheter. Det avgjørende er hvordan de selv arbeider.

- Men han var en mulig arvtaker?

- Jeg så på ham som en av dem som muligens kunne og ville delta i en slik prosess.

Politisk bilkjøring

- John Alvheim er den 17. nestformannen siden du tok over tok partiformann i 1978. Bare siden 1991 har partiet hatt 11 nestformenn. Hva forteller det?

- Det forteller at nestformenn kommer og går, men Carl I. Hagen består, sier Hagen med et bredt smil.

- Det er klart det har vært turbulente tider. Men nå liggger vi an til en positiv utvikling hvor skifte av partiledelse skal kunne foregå på en rolig måte. Det som har skjedd i Frp kan sammenliknes med å kjøre bil. I en periode ble vi trukket ned i den ene grøfta av av en akademiske og ideologisk bevisst klikk. Vi kom oss opp igjen på veien, men så havnet vi i den andre grøfta på grunn av de som ikke ønsket at vi skulle bli et forutsigbart parti som kunne ta regjeringsansvar. Nå er vi på veien igjen og jeg ser ingen fare for at vi skal havne i noen grøft nå, sier Hagen.

Udemokratisk

- I særlig den siste av partiutrenskningene du her sikter til, gikk du så hardt fram at du ble oppfattet som udemokratisk i andre partier, og bl.a. derfor ikke ble ansett som skikket til vervet som stortingspresident?

- Også det bare smiler jeg til. Ved begge de store konfrontasjonene var det store flertall åpenbart på min side.

- Hvilke egenskaper må den personen ha som skal lede Frp?

- Min etterfølger må ikke forsøke å bli en ny Carl I. Hagen. Min bakgrunn er så spesiell fordi jeg har vært med i partiet helt fra begynnelsen.

- Hvilke lederegenskaper må vedkommende ha?

Respekt

- Først og fremst en dyp og grunnleggende respekt for folk flest, og ikke en ovenfra og ned-holdning til de som kjører drosje eller bulldoser, eller sitter i kassa på Rimi eller selger klær hos Dressman eller jobber på en fiskebåt.

Men en partileder må også være litt selvbevisst og opptatt av at de beslutninger man er med på å ta, har stor betydning for mange mennesker, sier Hagen.

Han mener lederjobben i Frp blir mye lettere framover enn det har vært i hans tid.

- Ja, mye lettere, nå blir det mer laginnsats.

- Men samtidig blir det som å hoppe etter Wirkola?

- Det er derfor vedkommende ikke må sammenliknes med meg, men med de andre partilederne.

Statsråd-drømmen

- Hvem av dine partileder-kolleger har du lært mest av?

- Jeg vil ikke nevne noen, men jeg var fascinert da jeg leste «Tillitsmannen» av Einar Gerhardsen. Jeg var også fascinert av hans partisekretær, Haakon Lie.

- Ser du fortsatt muligheter for å komme i regjering?

- Ikke i denne perioden slik det ser ut pr. dags dato. Men hvis det ved valget i 2005 gir et flertall av Frp og Høyre, vil den politiske tyngdelov sørge for at de vil danne regjering sammen.

- Hva er ditt drømmedepartement, hvis du ikke skulle bli statsminister sånn umiddelbart?

- Det vil jeg ikke svare på.

- Hva med finansdepartementet?

- Det hadde vært kjempemorsomt!

<B>JUBILEUMS- LANDSMØTE: </B> Carl I. Hagen har vært Frp-formann i 25 år og forbereder partiets 30. landsmøte til helga. Han står ikke på valg, men har allerede begynt å planlegge sin avgang.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media