Ap-kilder til Dagbladet:

Planlegger stor klimaseier i det skjulte

Arbeiderpartiet er i full gang med forberedelsene til en ny rødgrønn regjeringsplattform. Etter det Dagbladet erfarer vil SV tilbys at nesten ingen nye felt åpnes for oljeleting.

GOD BUTIKK: Johan Sverdrup-feltet åpnet i oktober 2019 og kostet 83 milliarder kroner. Etter 16 måneders drift var feltet nedbetalt. Nå strømmer overskuddet inn i den norske statskassen. Det kan bli slutt på nye oljefelt med en rødgrønn regjering. Foto: Ints Kalnins / Reuters / NTB
GOD BUTIKK: Johan Sverdrup-feltet åpnet i oktober 2019 og kostet 83 milliarder kroner. Etter 16 måneders drift var feltet nedbetalt. Nå strømmer overskuddet inn i den norske statskassen. Det kan bli slutt på nye oljefelt med en rødgrønn regjering. Foto: Ints Kalnins / Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet er kjent med at Arbeiderpartiet allerede har begynt det forberedende arbeidet med en ny rødgrønn regjeringsplattform.

Partistrateger «skriver sammen» partiprogrammene til Ap, Sp og SV for å se hvilke områder som allerede nå kan spikres som sammenfallende politikk.

Det største gapet mellom partiene er på klima. Skepsisen til Senterpartiets klimapolitikk er stor i SV, som vil kreve en betydelig «klimaseier» for å gå inn i den rødgrønne regjeringen Jonas Gahr Støre sårt ønsker å sette sammen.

Klimaseieren

Hvilken klar klimaseier kan SV få av Arbeiderpartiet i en ny rødgrønn regjering?

Kilder uavhengige av hverandre har gitt Dagbladet det samme svaret:

  • Arbeiderpartiet ser for seg at SV får gjennomslag for at knapt noen nye oljefelt åpnes. Videre leting skal først og fremst foregå i eksisterende felt, hevdes det. Men etter det Dagbladet forstår vil verken Ap eller Sp gå med på en kategorisk avvisning av å åpne nye felt.
  • Arbeiderpartiet er ikke innstilt på å stanse leting etter nye felt i de områdene hvor det i dag allerede er petroleumsvirksomhet, får Dagbladet opplyst. Det er bare nye områder som er i spill.

Arbeiderparti-nestlederne Hadia Tajik og Bjørnar Skjæran skriver i en tekstmelding til Dagbladet etter at saken er publisert, at ingen i ledelsen kjenner til noen slik diskusjon - fordi den ikke finnes:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer