Russland skal utvikle nytt våpen

- Planlegger superlaser

Tror Russland vil skyte fiendtlige mål i verdensrommet.

ROMVÅPEN: Russland konstruerer angivelig et laservåpen som skal kunne slå ut satelitter i rommet. På bildet er landets president Vladimir Putin. Foto: Dmitrij Azarov / Sputnik / Kreml
ROMVÅPEN: Russland konstruerer angivelig et laservåpen som skal kunne slå ut satelitter i rommet. På bildet er landets president Vladimir Putin. Foto: Dmitrij Azarov / Sputnik / Kreml Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russland konstruerer angivelig et lasersystem som skal kunne skyte satellitter i verdensrommet.

Det melder det nettbaserte tidsskriftet The Space Review, som publiserer essay og analyse om romfart. Saken er også omtalt av avisa The Independent.

Ved hjelp av åpne kilder har The Space Review kartlagt det de mener er prosjekt «Kalina».

Skyte satellitter

Lasersystemet skal være designet for elektrooptisk krigføring, og skal kunne skyte satellitter med laserstråler for å skade de optiske sensorene.

The Space Review mener å kunne dokumentere at prosjektet har vært i emning siden før 2011.

- Nyere Google Earth-bilder viser at konstruksjonen nå er godt på vei, skriver tidsskriftet.

Dokumentasjonen er hentet fra satellittbilder og en rekke andre nettbaserte kilder.

Opprop mot romvåpen

Nettstedet har dokumentert bankgarantier, en liste over planlagte militære prosjekter og en årsrapport fra det Moskva-baserte firmaet NPK SPP, som de mener bygger systemet for den russiske stat.

NÆR KATASTROFE: Astronauter i en SpaceX rakett holder på å bli truffet av et objekt i verdensrommet 23. april 2021. VIDEO: AP REPORTER: Vegard Krüger Vis mer

I 2021 signerte en rekke tidligere astronauter, rombyråer og nobelprisvinnere et opprop mot romvåpen som det angivelige «Kalina»-prosjektet.

- Hvis bare ett stykke romsøppel kolliderer med en satellitt og forårsaker en større fragmentering, vil det kunne få følger for alle land i verden. Det kan føre til store brudd i satellittjenester, står det i brevet, som er omtalt av The Independent.

Utskjelt praksis

I 2021 ble Russland skjelt ut på verdensarenaen etter at de skjøt ned sin egen satellitt med et missil. USA hevdet testen satt mannskapet på romstasjonen ISS i fare, skriver BBC.

- Testen forårsaket 1500 sporbare biter med romsøppel, og hundretusener av mindre fragmenter, uttalte USAs romtalsmann Ned Price ifølge den britiske kringkasteren.

Også India har havnet i hardt vær for våpentesting i rommet. I 2019 skjøt de ned en satellitt med et missil i en våpentest.

- Det er en fryktelig, fryktelig ting å skape en slik hendelse. Slik aktivitet er ikke kompatibelt med romfartens framtid, sa Nasas direktør Jim Bridenstine den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer