Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Planlegger toppmøte om Syria: - Målet er å skaffe mest mulig penger og gi håp til de syriske flyktningene

Erna Solberg, Angela Merkel og David Cameron hadde i kveld en telefonkonferanse om Syria-konferansen i London neste uke.

SAMTALER OM SYRIA: Statsminister Erna Solberg i telefonkonferanse med Tysklands fobundskansler Angela Merkel og Storbritannias statsminister David Cameron i kveld. Sammen med Kuwait står disse landene som vertskap for giverlandskonferansen for Syria i neste uke. Sammen med Solberg: Internasjonal rådgiver Børge Romsloe ( t.v) og statssekretærene Ingvild Næss Stub og Sigbjørn Aanes. Foto: Statsministerens kontor
SAMTALER OM SYRIA: Statsminister Erna Solberg i telefonkonferanse med Tysklands fobundskansler Angela Merkel og Storbritannias statsminister David Cameron i kveld. Sammen med Kuwait står disse landene som vertskap for giverlandskonferansen for Syria i neste uke. Sammen med Solberg: Internasjonal rådgiver Børge Romsloe ( t.v) og statssekretærene Ingvild Næss Stub og Sigbjørn Aanes. Foto: Statsministerens kontor Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Neste torsdag samles representanter for 60 land, fra FN, andre internasjonale organisasjoner, private og frivillige organisasjoner på giverlandskonferansen for Syria som Norge står som vertskap for sammen med Tyskland, Storbritannia og Kuwait. 35 av landene stiller med stats- eller regjeringssjefer.

Ifølge FN trengs milliarder av dollar for å hjelpe menneskene som er rammet av borgerkrigen og flyktningekrisa.

I kveld hadde Solberg et tyve minutter langt telefonmøte med forbundskansler Angela Merkel og David Cameron om giverlandskonferansen som arrangeres i London neste torsdag.

- Så mye som mulig - Cameron, Merkel og jeg har vært tett involvert i arbeidet siden ideen kom opp, så dagens telefonsamtale handlet om å fordele de siste praktiske oppgavene: Få så mange som mulig til å komme, og til å forplikte seg til å gi så mye penger som mulig, sier Solberg til Dagbladet.

- Det viktigste målet med konferansen er å øke oppmerksomheten om de store humanitære behovene i Syrias nærområder, og bidra en kraftig økning i tilgjengelige midler, for å skape håp for de mange som har vært nødt til å flykte fra Syria.

Målet er en vesentlig økning i midler til Syria og nærområdene, både for 2016 og for kommende år for å bidra til forutsigbarhet for nabolandene som nå tar imot svært mange flyktninger, sier Solberg.

- Kritisk Ifølge en uttalelse fra David Camerons kontor ble de tre enige om å be om minst en dobling av det økonomiske bidraget til Syria fra landene som deltar på konferansen, melder NTB.

- Dette er kritisk for å sikre at flyktninger og sårbare folk i Syria får nødvendig humanitær hjelp, inkludert livsnødvendig hjelp som mat, heter det i uttalelsen.

De tre ble også enige om å jobbe mot en ambisiøs hjelpepakke som skal stimulere til økonomisk vekst og jobber til hundretusenvis av syrere i deres nærområder.

- Cameron, Merkel og Solberg bemerket at dette vil være en innovativ og effektiv måte å håndtere migrasjonskrisen på, ved å gi flyktninger ekte håp og muligheter for framtiden og redusere insentivene til å legge ut på den farlige reisen til Europa, heter det.

Det var Solberg som lanserte initiativet om en giverlandskonferanse da hun og finansminister Siv Jensen 9. september i fjor la fram Norges plan for bistand til den humanitære krisa i Syria og nabolandene.

Til FN og Syrias nærområder - De fire landene som er vertskap har vært blant de største giverne til ofrene for konflikten i Syria gjennom flere år. Kuwait har vært vertsland for flere tidligere giverlandskonferanser til Syria. Vi håper å bygge videre på arbeidet Kuwait har gjort, sier Solberg.
Hun sier pengene som blir skaffet til feie, skal gå til å dekke så mye som mulig av FNs behov for håndtering av Syria-konflikten i 2016.

- I tillegg ønsker vi å skaffe midler til mer langsiktig økonomisk utvikling i de nabolandene som nå tar imot svært mange flyktninger fra Syria. De fleste vil forbli i nærområdene. Da må vi sørge for å gi dem økonomiske muligheter der, sier Solberg.

SAMMEN FOR SYRIA: Bundeskansler Angela Merkel og statsminister Erna Solberg er vertsskap for giverlandsonferansen om Syria neste uke sammen med Storbritnannias statsminister David Cameron og emiren av Kuwait... Her fra en felles pressekonferanse i Berlin. Foto: Reynaldo Paganelli/NurPhoto/Sipa USA
SAMMEN FOR SYRIA: Bundeskansler Angela Merkel og statsminister Erna Solberg er vertsskap for giverlandsonferansen om Syria neste uke sammen med Storbritnannias statsminister David Cameron og emiren av Kuwait... Her fra en felles pressekonferanse i Berlin. Foto: Reynaldo Paganelli/NurPhoto/Sipa USA Vis mer

Det er ikke et mål for denne konferansen å skaffe penger til mottak av syriske flyktninger i Europa, men Solberg understreker at Norge uavhengig av denne konferansen støtter asylsystemet i Hellas gjennom EØS-midler.

Politisk løsning avgjørende - Vil giverlandskonferansen ha noen virkning på samtalene i Genève om en fredsløsning for Syria?

- Hovedmålet for konferansen er å øke de tilgjengelige midlene for å håndtere de humanitære behovene. Men vi håper at engasjementet for de som er rammet av konflikten, gir støtte til diskusjonene om en politisk løsning på konflikten. Til syvende og sist vil en slutt på konflikten være den aller beste hjelpen vi kan gi til Syrias befolkning, sier Solberg.

I september beskrev hun Syria-krisa slik:

- Syria-konflikten har utløst den største krisen vi har sett i vår tid, og det er viktig at det internasjonale samfunn øker sin innsats i Syria og nabolandene. Siv Jensen og jeg har blitt enige om et initiativ, og jeg har i dag sendt et brev til FNs generalsekretær der jeg tilbyr at Norge blir vertskap for en konferanse om krisen, sa Solberg da regjeringen lanserte initiativet om en egen giverlandskonferanse.

FN trenger mer - Norge er det landet som gir mest per innbygger. Men bare 37 prosent av behovet i nærområdene er dekket. FN har måttet stoppe utdelingen av mat i Jordan, sa finansminister Siv Jensen.

Det er ventet at Norge varsler økt pengestøtte til FN og Syrias naboland på London-konferansen.

SAMMEN FOR SYRIA: Neste uke satser David Cameron og Erna Solberg på å få løfter om store pengesummer fra verdens rike land og private til Syria og nabolandene. Behovene er enorme. Her fra et tidligere møte mellom de to statsministerkollegene i London. Foto: Carl Court/AFP
SAMMEN FOR SYRIA: Neste uke satser David Cameron og Erna Solberg på å få løfter om store pengesummer fra verdens rike land og private til Syria og nabolandene. Behovene er enorme. Her fra et tidligere møte mellom de to statsministerkollegene i London. Foto: Carl Court/AFP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media