DRØMMEPROSJEKT: Det har blitt planlagt mange ganger, men aldri gjennomført. Nå har Fransk Polynesia tatt det første steget mot en landsby til havs. Foto: Blue Frontiers
DRØMMEPROSJEKT: Det har blitt planlagt mange ganger, men aldri gjennomført. Nå har Fransk Polynesia tatt det første steget mot en landsby til havs. Foto: Blue FrontiersVis mer

Planlegger verdens første flytende by: Slik kan den bli

Ambisiøst prosjekt i Fransk Polynesia.

(Dagbladet): Et flytende øysamfunn, med boliger, kontorer og skoler, skjermet av et korallrev utenfor Tahiti. Det er visjonen Fransk Polynesia planlegger å påbegynne innen år 2020, ifølge Business Insider.

Nettsida omtaler hvordan milliardæren Peter Thiel for nesten ti år siden investerte i den ideelle organisasjonen Seasteading Institute, og dermed la grunnlaget for det som kan bli verdens første flytende landsby.

OM NATTA: Seastead Institute planlegger verdens første flytende landsby. Dette er en av selskapets ambisiøse skisser. Foto: Blue Frontiers
OM NATTA: Seastead Institute planlegger verdens første flytende landsby. Dette er en av selskapets ambisiøse skisser. Foto: Blue Frontiers Vis mer

Vil bosette 300

Etter planen skal denne bestå av øyer med et areal tilsvarende en baseballbane, og til sammen ha en befolkning på opp mot 300 innbyggere.

Disse skal ha tilgang på en egen ferje, elektrisitet fra sol-, bølge- og vindkraft, samt en egen undervannsrestaurant.

- Restauranten kommer til å bli en turistattraksjon i seg selv, og vi håper at landsbyen også kan bli et utstillingsvindu for bærekraftige samfunn, sier Joe Quirk, direktør for Seasteading Institute, ifølge NBC News.

- Vi håper også at øyene vil være godt nytt for naturen - og at sjødyr vil bosette seg på plattformene, legger Quirk til.

I PAKT MED NATUREN: Seastead Institute håper at prosjektet deres blir bra for naturen om det realiseres. Foto: Blue Frontiers
I PAKT MED NATUREN: Seastead Institute håper at prosjektet deres blir bra for naturen om det realiseres. Foto: Blue Frontiers Vis mer

Ambisiøse planer

Dette ikke er første gang et slikt prosjekt er blitt foreslått. The Guardian skriver at flytende byer lenge har vært et yndet mål for mange arkitekter.

I 1961 presenterte den amerikanske arkitekten Buckminster Fuller «Triton City» - et gigantisk prosjekt som tok sikte på å bosette hele 100 000 innbyggere, og som fikk tommelen opp fra det amerikanske forsvaret.

Dette et år etter at kollegaen Kenzo Tange foreslo en sjøsatt landsby utenfor storbyen Tokyo.

SELVDREVNE: Seastead Institute ser for seg at øyene skal være selvforsynte på energi. Foto: Blue Frontiers
SELVDREVNE: Seastead Institute ser for seg at øyene skal være selvforsynte på energi. Foto: Blue Frontiers Vis mer

Avhengige av midler

Ingen av disse prosjektene nådde så langt som Seasteading Institute's intensjonsavtale med de fransk-polynesiske myndighetene. NBC News skriver at selskapet planlegger å skaffe 60 millioner dollar til veie innen februar.

Om de får til det, kan en arkitektonisk drøm gå i oppfyllelse. Og dersom den gjør det, regner Seasteading Institute med en viss grad av selvstyre.

- Vi ser for oss at landsbyen blir halv-autonom, og under beskyttelse fra fransk-polynesiske myndigheter. De har latt oss ta det første steget - for å se om vi kan skape noe spektakulært, sier Joe Quirk.