Planøkonomien er en tvangstrøye - Cuba må godta økte forskjeller

Cuba må gi større rom for private i økonomien. Den tradisjonelle planøkonomien er en tvangstrøye som hindrer vekst og utvikling.

TRENGER ENDRING: Økonomiprofessor og forsker Ricardo Torres mener reformprosessen som Raúl Castro satte i gang, var nødvendig, men utilstrekkelig for å sikre Cuba vekst og utvikling. Den økonomiske modellen med planøkonomi og forbud mot privat formuesoppbygging og investering hindrer cubanerne i å bruke sitt talent og bidra til utvikling av landet, mener Torres. Foto: Kirsten Karlsen
TRENGER ENDRING: Økonomiprofessor og forsker Ricardo Torres mener reformprosessen som Raúl Castro satte i gang, var nødvendig, men utilstrekkelig for å sikre Cuba vekst og utvikling. Den økonomiske modellen med planøkonomi og forbud mot privat formuesoppbygging og investering hindrer cubanerne i å bruke sitt talent og bidra til utvikling av landet, mener Torres. Foto: Kirsten Karlsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det mener en av Cubas fremste økonomer, Ricardo Torres Pérez.

Han har evaluert reformprosessen som president Raúl Castro har stått i spissen for de siste ti årene, og som formelt ble vedtatt og forankret på den sjette partikongressen i 2011.

Raúl slo fast at reformer var nødvendig for å berge sosialismen og nasjonal uavhengighet: Stikkord var økt eksport, landbruksreformer og redusert import, innlemming av private og markedselementer i den sosialistiske modellen, opprettelse av en økonomisk sone og en aktiv politikk for å trekke utenlandsk kapital til Cuba.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer