TRENGER ENDRING: Økonomiprofessor og forsker Ricardo Torres mener reformprosessen som Raúl Castro satte i gang, var nødvendig, men utilstrekkelig for å sikre Cuba vekst og utvikling. Den økonomiske modellen med planøkonomi og forbud mot privat formuesoppbygging og investering hindrer cubanerne i å bruke sitt talent og bidra til utvikling av landet, mener Torres. Foto: Kirsten Karlsen
TRENGER ENDRING: Økonomiprofessor og forsker Ricardo Torres mener reformprosessen som Raúl Castro satte i gang, var nødvendig, men utilstrekkelig for å sikre Cuba vekst og utvikling. Den økonomiske modellen med planøkonomi og forbud mot privat formuesoppbygging og investering hindrer cubanerne i å bruke sitt talent og bidra til utvikling av landet, mener Torres. Foto: Kirsten KarlsenVis mer

Planøkonomien er en tvangstrøye - Cuba må godta økte forskjeller

Cuba må gi større rom for private i økonomien. Den tradisjonelle planøkonomien er en tvangstrøye som hindrer vekst og utvikling.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det mener en av Cubas fremste økonomer, Ricardo Torres Pérez.

Han har evaluert reformprosessen som president Raúl Castro har stått i spissen for de siste ti årene, og som formelt ble vedtatt og forankret på den sjette partikongressen i 2011.

Raúl slo fast at reformer var nødvendig for å berge sosialismen og nasjonal uavhengighet: Stikkord var økt eksport, landbruksreformer og redusert import, innlemming av private og markedselementer i den sosialistiske modellen, opprettelse av en økonomisk sone og en aktiv politikk for å trekke utenlandsk kapital til Cuba.

Cubanske myndigheter anklager den amerikanske blokaden for krisa i økonomien. Men Raúl har erkjent at Cubas egen politikk må ta sin del av skylda. Derfor var reformer - eller oppdatering - av den økonomiske modellen nødvendig, ifølge Raúl.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn