Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Plantene kan slutte å produsere oksygen

Opptaket av karbondioksid kan bli mindre med varmere vær, viser svensk studie.

RØYKLAGT: Luftforurensning og utslipp av gasser fra Redcar kraftverk. Foto: NTB Scanpix.
RØYKLAGT: Luftforurensning og utslipp av gasser fra Redcar kraftverk. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Planter har alltid hjulpet mennesker med å omskape karbondioksid (CO2) til oksygen, men nå viser det seg at plantene rett og slett kan bli «mette» av drivhusgassen. Det er forskning.no som skriver dette, om en studie fra Umeå universitet.

Med hjelp fra døde planter fra forrige århundre, har forskere fra Universitetet i Umeå greid å finne ut at det er forskjeller i hvor mye karbondioksid planter tok opp før, og nå.

Mer konkret har forskerne gått inn i plantenes fotosyntese, og funnet ut av i hvor stor grad plantene er i stand til å omdanne karbondioksid. Fotosyntese er navnet på den kjemiske prosessen som sørger for at karbondioksid - med sollysets hjelp - kan omdannes til blant annet oksygen.

Kan stoppe prosessen Forskerne har gjort funnet ved å måle stoffskiftet i gamle døde planter opp mot stoffskiftet i planter fra vår tid. Studien gir forskerne innsikt i hvor stor hjelp plantene vil være for oss i fremtiden, når det kommer til å produsere oksygen.

Foreløpig ser det ut til at plantene gjør jobben; jo mer karbondioksid vi slipper ut, jo mer vil de ta opp. Problemet er at det blir varmere fordi at mer karbondioksid produseres. Dermed kan plantene - på sikt - bli så fulle av karbondioksid at hele prosessen stopper opp.

HERBARIUM: Forskerne ved Universitetet i Umeå har undersøkt stoffskiftet hos døde planter og sammenlignet det med levende planters stoffskifte. De har funnet ut at plantene tok opp mer karbondioksid før. Dette bildet viser en Paeonia veitchii fra 1945, som ikke har noe med forskningsstudien å gjøre. Foto: NTB Scanpix.
HERBARIUM: Forskerne ved Universitetet i Umeå har undersøkt stoffskiftet hos døde planter og sammenlignet det med levende planters stoffskifte. De har funnet ut at plantene tok opp mer karbondioksid før. Dette bildet viser en Paeonia veitchii fra 1945, som ikke har noe med forskningsstudien å gjøre. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Med varmere vær vil karbondioksid i plantenes stoffskifte erstattes av oksygen. Dette kalles fotorespirasjon, og er en «kjemisk vri» på fotosyntesen.

Som følge av oksygenmengdene kan avlingene bli mindre i framtiden, fordi plantene ikke greier å produsere den energien som skal til for store avlinger. Fotosyntesen produserer oksygen og sukker, men trenger karbondioksid for å få til dette. Når utgangspunktet for fotosyntesen er oksygen, vil det altså bli mindre sukker.

Sukkeret i fotosyntesen er ikke den typen sukker vi vanligvis tenker på. Derimot er det glukose, som finnes fritt i plantene, for eksempel i saften fra søte druer.

Redd for innvandring, ikke klima Karbondioksid er en gass som «slippes fri» via menneskelige aktiviteter, som for eksempel ved hogst eller bruk av fossilt brennstoff. Ulovlig hogst av regnskogen er blant industriene det ofte blir henvist til når man skal forklare hva mennesker gjør mot naturen.

Likevel viste en undersøkelse i 2014 at hver femte nordmann ikke tror klimaendringene er menneskeskapte. Et flertall av landets Frp-velgere er også skeptiske til denne påstanden, som ble fremmet av FNs klimapanel.

I fjor ble det kjent at over halvparten av nordmenn bryr seg lite om klimaendringer, blant annet fordi klimaendringene virker fjerne, og som noe som ikke angår oss. I sommer ble det i tillegg kjent at nordmenn er mer redd for innvandring enn klimaendringer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media