Planter flagget på bunnen av havet

Russland krever råderett over Nordpolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To russiske miniubåter er fremme på havdypet under Arktis, det første skrittet på veien for Russland til å kreve råderetten til nordpolområdene, melder bbc.co.uk.


Forskere ombord i miniubåtene Mir I og Mir II skal ta forskjellige prøver og plante en kapsel med det russiske flagget på 4200 meters dyp. Russerne sammenligner den risikofylte og heroiske oppgaven med å sette et flagg på månen.


Krever råderett

Den smeltende pol-isen har ført til at flere land krever råderetten over Arktis´ ressurser. Russland krav om råderett over en del av Arktis, som trolig inneholder olje, gass og mineraler, har blitt motgått av flere andre nasjoner, blant annet USA:


Oppdragsleder, oppdager og parlamentariker Artur Chilingarov fortalte nyhetsbyrået Itar-Tass at miniubåten Mir I landet uproblematisk på havbunnen.


De to miniubåtene ble fraktet til Nordpolen av to båter i ekspedisjonen - en atomdreven is-bryter og et forskningsskip.


Flora og fauna

Ekspedisjonen dro fra Murmansk sist uke for å lete etter geologiske bevis som kan styrke de russiske myndighetenes krav på havbunnen under nordpolen. De kom frem i går.

PÅ 4200 METERS DYP: De russiske miniubåtene MIR I og MIR II er på havbunnen under norpolområdet for å finne bevis for at Russland har krav på og råderett over Arktis. Foto: SCANPIX/AP
PÅ 4200 METERS DYP: De russiske miniubåtene MIR I og MIR II er på havbunnen under norpolområdet for å finne bevis for at Russland har krav på og råderett over Arktis. Foto: SCANPIX/AP Vis mer


Sist uke ble det rapportert at ekspedisjonens båter ble fulgt av andre nasjoners flyvåpen, men ekspedisjonslederen sier det ikke var så alvorlig som det kunne virke.


Forskere ombord skal ta med seg eksemplarer av arktisk flora og fauna, og etterlate seg en titaniumkapsel med det russiske flagget.


Farlig og heroisk

Det er ubåtenes retur det stilles mest spenning til. De må navigere seg tilbake til det eksakte stedet de startet fra, ellers risikerer de å bli fanget under nordpolens is.

- Dette er farlig og heroisk. Det er svært viktig for Russland å demonstrere potensialet i Arktis. Det er som å sette flagget på månen, sier talsmann Sergei Balyasnikov ved Arktis og Antarktis instituttet til RIA-Novosti nyhetsbyrå.


President Vladimir Putin har understreket viktigheten av at landet sikrer sine strategiske, økonomiske og forskningsmessige interesser i Arktis.


Isen smelter

I 2001 argumenterte Russland foran en FN-kommisjon at havområdet i nord er en forlengelse av eget kontinent. Det russiske kravet om råderett over området, som kalles Lemonosov-ryggen, ble avvist og Russland bedt om å sette frem sterkere bevis.

Canada, Danmark og USA er land som også krever råderetten til Nordpolen.
Kappløpet mellom nasjonene har forsterket seg i takt med at pol-isen smelter. Det har gjort det mulig for å åpne nye skipsruter blant annet.


Dagens lovverk tilsier at hvert land har en økonomisk sone på 200 nautiske mil målt ut fra fastland. Denne kan utvides dersom et land kan bevise at landområdene strekker seg lenger under havet. Nordpolen er omkranset av flere lands økonomiske sone, blant annet Norges, mens selve Arktis ikke er fremdeles ikke under noe lands råderett.

RÅDERETTEN: Russland mener deres fastland strekker seg inn i nordpolområdet og dermed er under russisk råderett. En ekspedisjon skal finne bevis som gjør kravet gyldig.
MIR I OG MIR II: På jakt etter bevis som kan gi råderett og tilgang på det som kan være store funn av olje og gass under Nordpolisen.