Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Planter Japans flagg mens kinesisk armada er på vei

En armada på rundt 1000 kinesiske fiskebåter er på vei til de omstridte Senkaku-øyene, som også Japan gjør krav på. Japanske nasjonalister svarer nå med å plante flagget på øyene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Japanske firmaer har stengt flere av sine fabrikker i Kina på grunn av anti-japanske holdninger, og etter at japanske restauranter har blitt plyndret og japanske biler stukket i brann den siste uka.

- Ut med hundene I den japanske ambassaden i Beijing ble det idag knust vinduer under demonstrasjoner som var under kontroll av myndighetene, mens folk ropte anti-japanske slagord som: «Kast ut de japanske hundene».

Og det i et land der bikkjer er mer verdt som gastronomi enn som kjæledyr.

Konfrontasjonen mellom verdens nest største og tredje største økonomi når et høydepunkt idag.

Idag er årsdagen for «Mukden-hendelsen» i 1931, som skulle vise seg å bli begynnelsen til den japanske invasjonen av Mandsjuria, starten på de japansk-kinesiske krig, og i realiteten starten på 2. verdenskrig.

Stenger Toyota og Honda Toyota og Honda er blant en rekke japanske bedrifter som de siste dagene har stanset sin produksjon ved sine kinesiske fabrikker, eller stengt sine butikker.

De sterke nasjonale motsetningene, og sårene fra 2. verdenskrig, som langt fra er grodd, gis en farlig aktualitet av striden om Senkaku-øyene, som de heter i Japan, eller Diaoyu-øyene, som de heter i Kina.

- Vi håper fortsatt på en fredelig løsning og en løsning som er forhandlet fram i denne saken, og vi håper å jobbe sammen med den japanske regjeringen, sier Kinas forsvarsminister Liang Guanglie, ifølge Reuters.

Kjøpte øyene Det var for en uke siden striden om øyene i denne omgang startet. Den japanske staten kjøpte øyene av en privatmann.

Det førte til voldsomme kinesiske protester, som i flere byer kom ut av kontroll. Så gikk en gruppe japanske nasjonalister i land på de utilgjengelige øyene.

PROVOSERER: Japanske nasjonalister planter flagget på Uotsuri øya, en av de omstridte øyene på øygruppa  som heter Diauyu-øyene i Kina, og Senkaku-øyene i Japan, Diaoyu  REUTERS.
PROVOSERER: Japanske nasjonalister planter flagget på Uotsuri øya, en av de omstridte øyene på øygruppa som heter Diauyu-øyene i Kina, og Senkaku-øyene i Japan, Diaoyu REUTERS. Vis mer

Øyene er interessante for begge land fordi kontroll over dem utvider territoriet betraktelig. Det er ventet at det finnes store menger gass i området. Fisket har også stor verdi.

Kina og Japan er verdens nest største, og tredje største økonomi. Verdien av handelen er på svimlende 345 milliarder doller. Ingen av landene er interessert i en handelskrig, men dynamikken i den politiske konfrontasjonen er farlig, og de japanske børsene sank som stein idag.

USA er Japans allierte, og øyene faller inn under en juristiksjon som forplikter USA til å hjelpe Japan å forsvare dem, hvis de blir angrepet.

RASENDE DEMONSTRANTER: Kinesere i Nanjing bærer et portrett av den japanske statsministeren Yoshihiko Noda, og roper anti-japanske slagord. Grunnen er strid om Diaoyu-øyene, som de heter i Kina, eller Senkaku-øyene, som de heter i Japan.   AFP PHOTO
RASENDE DEMONSTRANTER: Kinesere i Nanjing bærer et portrett av den japanske statsministeren Yoshihiko Noda, og roper anti-japanske slagord. Grunnen er strid om Diaoyu-øyene, som de heter i Kina, eller Senkaku-øyene, som de heter i Japan. AFP PHOTO Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media