Planter politiske stinkbomber

Popkorn, salt og en ubestemmelig brun guffe. Det er den eksplosive blandingen en ukjent gjerningsmann nå bruker mot politikere og redaktører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blandingen var sterk nok til å sprenge bunnen ut av ei flaske, spre møkkaluft i Stortinget og sette to lands sikkerhetstjenester i alarmberedskap.

- Vi ser veldig alvorlig på disse angrepene, sier vaktleder Laila Back ved kriminalvakta ved Oslo politidistrikt til Dagbladet. Politiet står foreløpig uten konkrete spor etter bombemannen som hittil har slått til mot SVs stortingsrepresentant Øystein Djupedal, Dagbladets sjefredaktør John Olav Egeland og sjefredaktør i Aftenposten Erling Hanseid.

Sterk stank

Verken politiet eller de tre ofrene vet hva som er motivet for angrepene. Det kan imidlertid virke som om det er en sammenheng mellom angrepene, og at bombene er laget av en med en viss kjennskap til kjemikalier.

Djupedals pakke eksploderte før SV-representanten hadde fått den i hende. Ifølge vaktleder ved kriminalvakta ved Oslo politikammer, Inge Hognes, skal denne blandingen ha utviklet så sterk varme at den slo bunnen ut av flaska som inneholdt ingrediensene. Dermed spredte stanken seg i Stortingets postkontor og nyheten om de postsendte «ekskrementene» ut gjennom riksmediene, mest sannsynlig også til sørkoreansk presse, som i forbindelse med Kim Dae-jungs besøk i Stortinget i går ble informert om den spesielle forsendelsen.

Sprengningsgruppe

Også Hanseids pakke gikk i går av i Aftenpostens lokaler. Stanken bredde seg raskt utover redaktørkontoret.

- Vi fikk pakka i slutten av forrige uke. Vi oppdaget at det var noe galt, men ved en forglemmelse ble ikke pakka ryddet bort. I dag hadde deler av innholdet seget ut i lokalet. Det luktet ille, sier Hanseid til Dagbladet.

Sjefredaktør John Olav Egeland i Dagbladet tilkalte politiet da han skjønte hva pakken han mottok inneholdt.

- Da jeg gjennom media ble gjort oppmerksom på bomben i Stortinget, undersøkte jeg pakken som jeg mottok i begynnelsen av forrige uke, litt nærmere. Da jeg skjønte at jeg også hadde fått en slik bombe, kontaktet jeg politiet, som kom med en sprengningsgruppe, sier Egeland.

Blir gjennomlyst

Ifølge Stortingets sikkerhetssjef Gerrit Løberg blir alle postpakker til stortingsrepresentantene gjennomlyst med røntgenapparat før de blir lagt ut til distribusjon.

- Sprengstoffer lar seg detektere, men ikke ekskrementer eller kjemiske stoffer, sier Løberg.

- Jeg ser svært alvorlig på hendelsen. Derfor ble også politiet tilkalt.

Det er ikke første gang Stortinget mottar stinkbomber i posten. Løberg kjenner selv til to tidligere tilfeller.

Løberg sier det ikke er unaturlig at en politiker som uttrykker sterke og klare holdninger kan komme til å pådra seg slike sendinger.

- Det fins mange rare mennesker. Men sånne ting må vi ta alvorlig, sier Løberg.

Alle de rammede reagerer sterkt på at folk tyr til denne typen aksjonsmidler. Ingen av de tre har noen konkret mistanke om hvem som kan stå bak.

- Egentlig vil jeg ikke vite hva pakken inneholder eller hvem som har sendt den. Saken etterforskes nå av politiet og av sikkerhetstjenesten på Stortinget og er dermed i de beste hender, sier Djupedal.

<B>TILKALTE POLITIET:</B> Dagbladets sjefredaktør John Olav Egeland tilkalte politiet da han skjønte at gaven han fikk i forrige uke var en stinkbombe. Politiets sprengningsgruppe fraktet bomben ut av Dagbladets lokaler i Akersgata.