FORSKNING: Muselemurer som har fått plantestoffet Resveratrol i maten, har lagt mindre på seg. Foto: Arjan Haverkamp/ Wikimedia Commons
FORSKNING: Muselemurer som har fått plantestoffet Resveratrol i maten, har lagt mindre på seg. Foto: Arjan Haverkamp/ Wikimedia CommonsVis mer

Plantestoff kan gi mindre fedme

Plantestoffet resveratrol kan bli det nye slankestoffet. Det finnes i rødvin. Franske forskere har funnet ut at muselemurer la mindre på seg med stoffet i maten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Tidligere har resveratrol i rødvinsdruer blitt lansert som en forklaring på at franskmenn har mindre hjertesykdom enn folk fra andre nasjoner. Nå viser nye studier på muselemurer fra Madagaskar at de kan få  fedmehemmende effekter av resveratrol.

Mye tyder på at stoffet også gjør noe med primaters forbrenning og energiopptak, skriver Forskning.no.

Større forbrenning Studien er publisert i BMC Physiology.

   - Funnene er interessante. Det som er spennende her er at de for første gang har prøvd stoffet ut på primater, og de har fått noen åpenbare effekter, sier Martin Handeland til Forskning.no.  Han er ovelege ved seksjon for barn og unge på Senter for sykelig overvekt.

Stoffet resveratrol er naturlig å finne i planter, og beskytter plantene mot sykdommer. Den nye franske studien tyder på at en gruppe grå muselemurer ved det franske Centre National de la Recherche Scientifique la mindre på seg enn de pleide i den årlige fettlagringsperioden, og forbrenningen økte, da de fikk resveratrol i maten.

- Intense undersøkelser - Effektene av resveratrol er for tiden gjenstand for intense undersøkelser, med fersk forskning som antyder at det kan bli en god kandidat til å utvikles til fedmebehandling, sier Fabienne Aujard. Hun er blant forskerne som utførte slankestudien på lemurene.

FINNES I DRUER: Stoffet resveratrol finnes i rødvinsdruer. Foto: Agnete Brun/MAGASINET, Dagbladet.
FINNES I DRUER: Stoffet resveratrol finnes i rødvinsdruer. Foto: Agnete Brun/MAGASINET, Dagbladet. Vis mer

- Vi som jobber med sykelig fedme er hele tiden på jakt etter nye medikamenter, selv om de aldri kan bli endelige løsninger, men eventuelt må brukes som supplement. Det er veldig interessant hvis dette stoffet prøves mer ut, og blir godkjent av myndigheter som legemiddel, for vi har få effektive medikamentelle behandlingsmetoder mot fedme, sier Martin Handeland til Forskning.no.

Muselemurene i forsøket stammer fra en bestand som ble hentet fra Madagaskar, der de lagrer energi og er svært inaktive i perioder med lite dagslys. I denne perioden kan de doble sin egen kroppsmasse. I studien fant forskerne at dyra hadde en 13 prosent mindre økning i matinntaket enn normalt i perioden med fettlagring, og at forbrenningen i hviletilstanden var 29 prosent høyere enn normalt, når de fikk stoffet maten.

Kan overføres Den franske studien på grå muselemurer skal kunne overføres til mennesker til tross for at disse dyra har en svært tydelig diett og aktivitetssyklus. Mennesker har også livsfaser med varierende grad av aktivitet og metabolisme, selv om det ikke er så tydelig som hos dyr.

Overlege Martin Handeland er ikke overrasket over at stoffet kan se ut til å påvirke forbrenning og energiopptak.

- Vi vet at metabolismen varierer, både individuelt og med årstider, og da er det interessant om man klarer å utvikle et trygt og effektivt medikament som kan endre prosessen i cellekjernen. Det er bivirkningene man må være oppmerksom på — hvilke bivirkninger som kan komme på molekylært nivå, og ved hvilken dose dette skjer, sier han.

MOTVIRKER FEDME Det pågår omfattende forskning i håp om at det kan utvikles en ny pille mot fedme. Foto: REUTERS/Alessia Pierdomenico
MOTVIRKER FEDME Det pågår omfattende forskning i håp om at det kan utvikles en ny pille mot fedme. Foto: REUTERS/Alessia Pierdomenico Vis mer