Plantet narko i bagasjerom for å bli kvitt slitsom svoger

Uskyldige Johan (46) tatt på danskebåten. Var fengslet i ei uke før komplottet ble avslørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 37 år gammel polsk gjestearbeider har tilstått i politiavhør at han med vilje påførte en 46 år gammel tysk kollega en svært alvorlig straffeforfølgelse - på fullstendig falskt grunnlag - på Sørlandet i fjor høst.

Offeret for komplottet er rystet over planen.

- Jeg hadde aldri trodd at noen kunne gjøre noe slikt mot meg, sa Johan (46) til Agderposten da han vitnet i en relatert rettssak i går.

- Jeg visste at han hatet meg, men jeg visste ikke at han ville gå så langt. Det er tøft å sitte der og vite at du er uskyldig, utdypet gjestearbeideren i retten.

- Aldri sett lignende

I tillegg til at de to arbeidet tett sammen i et håndtverkerfirma, er siktede også i familie med offeret.

- I mine 20 år som ansatt i politiet har jeg aldri opplevd lignende. Denne mannen var så nære på å bli tiltalt og dømt til fengsel for en alvorlig narkotikaforbrytelse som det vel er mulig å komme. Men her var det altså hans egen svoger som hadde gått til innkjøp av amfetamin, plantet det i en bil, for så å sende falske tips til myndighetene, sier politiadvokat Leif Arne Aleksandersen til Dagbladet.no.

Det var da danskebåten MS «Christian IV» ankom Kristiansand fra Hirtshals om morgenen 11. november i fjor at politiet og tollvesenet sto klare til å aksjonere. De hadde fått telefon om at en bestemt bil, en tyskregistert VW Passat, var på ferja og på vei inn i landet med narkotika.

Plantet narko i bagasjerom for å bli kvitt slitsom svoger

Tipset stemte. Bak et deksel i bagasjerommet fant tollerne pulverstoff fordelt i flere poser - til sammen rundt 110 gram metamfetamin.

Sjåføren, den 46 år gamle arbeideren som ikke ante noe om sin ulovlige last, ble naturlig nok satt på glattcelle og framstilt for varetektsfengsling.

I ei uke satt mannen bak lås og slå med narkosiktelsen hengende over seg uten å kunne overbevise politiet om at han ikke kjente til pulverposene. Men etterforskerne fikk det ikke til å rime at mannen som framsto som en hederlig arbeidskar, uten noe kjent kriminelt rulleblad, plutselig hadde bestemt seg for å bli narkosmugler.

- Etter hvert kom det anstrengte forholdet til svogeren fram som tema. Da vi avhørte sistnevnte, kom sannheten for dagen, opplyser Aleksandersen.

Lønnsforhandlingen fra helvete

46-åringen, som hadde en lederrolle på arbeidsplassen i forhold til 37-åringen, skal ha havnet i en konflikt med svogeren knyttet til lønn og pengeutbetalinger. De to mennene skal ha hatt store samarbeidsproblemer, noe som utløste den mildt sagt dramatiske «løsningen» fra 37-åringens side.

Ved hjelp fra en 42 år gammel mann med kriminelle kontakter i Arendal fikk den hevngjerrige polakken kjøpt narkotikaen, som han deretter plantet i familiemedlemmets bil.

Ifølge tiltalen mot medhjelperen, som denne uka måte møte i retten i en omfattende narkosak, utførte de to den oppsiktsvekkende planen for at 46-åringen «skulle bli pågrepet, dømt og utvist for forholdet».

- HAR ALDRI HØRT OM LIGNENDE: Politiadvokat Leif Aleksandersen ser svært alvorlig på narkokomplottet i Arendal. Arkivfoto: BJØRN LANGSEM
- HAR ALDRI HØRT OM LIGNENDE: Politiadvokat Leif Aleksandersen ser svært alvorlig på narkokomplottet i Arendal. Arkivfoto: BJØRN LANGSEM Vis mer

- De prøvde først å sende en sms til politiet, for at offeret skulle bli pågrepet i Arendal, men tekstmeldingen kom aldri fram. Men da de på et senere tidspunkt visste at 46-åringen skulle besøke familie i Tyskland, ble tollvesenet oppringt i forkant av hjemreisen, sier politiadvokaten.

37-åringen som ville sørge for at svogeren mistet jobben og friheten må nå etter alt å dømme selv sone i fengsel for ugjerningen.

- Mannen vil få en tilståelsesdom. I tillegg til siktelsen for grov narkotikaforbrytelse, vil han bli siktet etter Straffelovens § 168, som rammer den som «søger at paadrage en anden Sigtelse eller Fældelse for en strafbar Handling». Det er en svært streng bestemmelse, som i seg selv gir en minstestraff på seks månders fengsel, konstaterer Aleksandersen.

<B>KOM FRA FAMILIETUR:</B> Etter at 37-åringen hadde plantet narkotika i svogerens bil, tipset han tollvesenet om den uvitende tyskerens ankomst med danskebåten.