Plantet narko i bagasjerom for å bli kvitt slitsom svoger

Uskyldige Johan (46) tatt på danskebåten. Var fengslet i ei uke før komplottet ble avslørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 37 år gammel polsk gjestearbeider har tilstått i politiavhør at han med vilje påførte en 46 år gammel tysk kollega en svært alvorlig straffeforfølgelse - på fullstendig falskt grunnlag - på Sørlandet i fjor høst.

Offeret for komplottet er rystet over planen.

- Jeg hadde aldri trodd at noen kunne gjøre noe slikt mot meg, sa Johan (46) til Agderposten da han vitnet i en relatert rettssak i går.

- Jeg visste at han hatet meg, men jeg visste ikke at han ville gå så langt. Det er tøft å sitte der og vite at du er uskyldig, utdypet gjestearbeideren i retten.

- Aldri sett lignende

I tillegg til at de to arbeidet tett sammen i et håndtverkerfirma, er siktede også i familie med offeret.

- I mine 20 år som ansatt i politiet har jeg aldri opplevd lignende. Denne mannen var så nære på å bli tiltalt og dømt til fengsel for en alvorlig narkotikaforbrytelse som det vel er mulig å komme. Men her var det altså hans egen svoger som hadde gått til innkjøp av amfetamin, plantet det i en bil, for så å sende falske tips til myndighetene, sier politiadvokat Leif Arne Aleksandersen til Dagbladet.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var da danskebåten MS «Christian IV» ankom Kristiansand fra Hirtshals om morgenen 11. november i fjor at politiet og tollvesenet sto klare til å aksjonere. De hadde fått telefon om at en bestemt bil, en tyskregistert VW Passat, var på ferja og på vei inn i landet med narkotika.

Plantet narko i bagasjerom for å bli kvitt slitsom svoger

Tipset stemte. Bak et deksel i bagasjerommet fant tollerne pulverstoff fordelt i flere poser - til sammen rundt 110 gram metamfetamin.

Sjåføren, den 46 år gamle arbeideren som ikke ante noe om sin ulovlige last, ble naturlig nok satt på glattcelle og framstilt for varetektsfengsling.

I ei uke satt mannen bak lås og slå med narkosiktelsen hengende over seg uten å kunne overbevise politiet om at han ikke kjente til pulverposene. Men etterforskerne fikk det ikke til å rime at mannen som framsto som en hederlig arbeidskar, uten noe kjent kriminelt rulleblad, plutselig hadde bestemt seg for å bli narkosmugler.

- Etter hvert kom det anstrengte forholdet til svogeren fram som tema. Da vi avhørte sistnevnte, kom sannheten for dagen, opplyser Aleksandersen.

Lønnsforhandlingen fra helvete

46-åringen, som hadde en lederrolle på arbeidsplassen i forhold til 37-åringen, skal ha havnet i en konflikt med svogeren knyttet til lønn og pengeutbetalinger. De to mennene skal ha hatt store samarbeidsproblemer, noe som utløste den mildt sagt dramatiske «løsningen» fra 37-åringens side.

Ved hjelp fra en 42 år gammel mann med kriminelle kontakter i Arendal fikk den hevngjerrige polakken kjøpt narkotikaen, som han deretter plantet i familiemedlemmets bil.

Ifølge tiltalen mot medhjelperen, som denne uka måte møte i retten i en omfattende narkosak, utførte de to den oppsiktsvekkende planen for at 46-åringen «skulle bli pågrepet, dømt og utvist for forholdet».

- HAR ALDRI HØRT OM LIGNENDE: Politiadvokat Leif Aleksandersen ser svært alvorlig på narkokomplottet i Arendal. Arkivfoto: BJØRN LANGSEM
- HAR ALDRI HØRT OM LIGNENDE: Politiadvokat Leif Aleksandersen ser svært alvorlig på narkokomplottet i Arendal. Arkivfoto: BJØRN LANGSEM Vis mer

- De prøvde først å sende en sms til politiet, for at offeret skulle bli pågrepet i Arendal, men tekstmeldingen kom aldri fram. Men da de på et senere tidspunkt visste at 46-åringen skulle besøke familie i Tyskland, ble tollvesenet oppringt i forkant av hjemreisen, sier politiadvokaten.

37-åringen som ville sørge for at svogeren mistet jobben og friheten må nå etter alt å dømme selv sone i fengsel for ugjerningen.

- Mannen vil få en tilståelsesdom. I tillegg til siktelsen for grov narkotikaforbrytelse, vil han bli siktet etter Straffelovens § 168, som rammer den som «søger at paadrage en anden Sigtelse eller Fældelse for en strafbar Handling». Det er en svært streng bestemmelse, som i seg selv gir en minstestraff på seks månders fengsel, konstaterer Aleksandersen.

<B>KOM FRA FAMILIETUR:</B> Etter at 37-åringen hadde plantet narkotika i svogerens bil, tipset han tollvesenet om den uvitende tyskerens ankomst med danskebåten.