Plapret i notat

I et notat til en lobbygruppe avslørte tidligere statssekretær i Miljøverndepartementet Stein Lier-Hansen interne vurderinger i en omstridt miljøvernsak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lier-Hansen er i dag direktør i Prosessindustriens landsforening (PIL), men da notatet ble skrevet mottok han fortsatt etterlønn fra departementet.

Dagbladet har en kopi av det udaterte skrivet som ble sendt Asbjørn Nes, en av forkjemperne for helikopterturisme til fjelltoppen Kaldakari i Jostedalsbreen nasjonalpark.

Sammen med blant andre tidligere samferdselsminister Kjell Opseth, jobbet Nes intenst for at Miljøverndepartementet skulle tillate de omfattende planene i det vernede området.

Gode råd

I notatet skriver Lier-Hansen: «Dessverre maktet vi ikke i min periode som statssekretær i MD å komme frem til en løsning i tråd med de ønsker dere i Veitastrond har.»

Deretter beskriver han hvordan departementet vurderte saken. Etter å ha redegjort for hvordan lov om naturvern og forskriftene for nasjonalparken kunne brukes til deres fordel, konkluderer Lier-Hansen: «Det en da sitter igjen med av motargumenter blir svært prinsipielle og uten substansiell betydning i forhold til hverken mennesker eller dyre/-planteliv[...].» Han avslutter det to siders notatet med «Lykke til videre!».

Innsatsen hjalp imidlertid ikke. I mai i år satte miljøvernminister Børge Brende (H) endelig foten ned for prosjektet.

- Forkastelig

Ingen i departementet ville i går kommentere Lier-Hansens notat, men Dagbladet er kjent med at Lier-Hansens oppførsel har vakt sterke reaksjoner i den politiske ledelsen.

Professor i arbeidsrett ved Universitetet i Oslo, Henning Jakhelln, fikk i går lese notatet. Han understreker at Lier-Hansen trolig ikke har gjort noe ulovlig, men ser på det som et klart tillitsbrudd.

- Mange ville ha sagt at det var moralsk forkastelig. Det er jeg enig i.

Han kan ytre seg generelt om en sak, eller framføre en personlig mening. Men når han går så langt inn i detaljene av en konkret sak, er han på kant med den lojal opptreden vi må forvente av en tidligere statssekretær, sier Jakhelln.