Plasker i renset spesialavfall

LANGØYA (Dagbladet): Kvalitetsleder Ann-Cathrin Stridal plasker omkring som en badenymfe i renseanlegget på Langøya. Ingen skulle tro at badevannet stammer fra Europas største anlegg for behandling av spesialavfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen meter lenger uti gytjebadet ligger driftssjef Kjell Karlsen og dupper.

- Dette er ikke bajaseri eller show, men gjøres utelukkende for å avmystifisere den industrielle virksomheten på Langøya. Det som pumpes ut i sjøen er rent, sier informasjonssjef Roar Hansen i Norsk Avfallshandtering (NOAH).

Nettopp for å vise omverdenen at folk virkelig kan stole på at NOAH verken sprer farlige gifter eller forurenser sjøen, oppfordret han kvalitetslederen og driftssjefen til en dukkert. Begge tok utfordringen.

Drakk vannet

Sola stekte da duoen i går formiddag beveget seg over asfalten og bort til det lille bassenget. Bortenfor ligger det aller største bassenget, som er sprengt ut på den 3,2 kilometer lange øya. Dit våger ingen seg uti.

«Vårt» basseng er siste prosessledd før vannet pumpes ut i sjøen utenfor Holmestrand.

- Dette er kvalitetssikring, sa kvalitetsleder Stridal med et smil om munnen.

- Ikke så verst, istemte Karlsen, før han etter en liten svømmetur kom seg opp på land. En sigarett seinere gikk han enda et skritt videre i sin kvalitetskontroll ved å fylle et måleglass med vann og drikke det.

- Veldig bra, uttalte han mellom to store slurker.

Ingen andre lot seg imidlertid friste av måleglasset.

Luktet jern

Dagbladet testet selv vannet. Vannet smakte og luktet kraftig jern, og føltes dødt. Det eneste registrerte livet i vannet er algeforemkomster. Ellers inneholder vannet kalsium, magnesium og natrium i tillegg til jern og mangan. Ph-verdien er på 9.

- I fjor mottok vi 300 075 tonn spesialavfall fra inn- og utland. Dette ville ellers vært en trussel for det menneskelige miljø. Etter behandling hos oss slipper vi ut 277 000 kubikkmeter renset overskuddsvann i sjøen, sier driftssjef Karlsen.

Og legger til stolt:

- Hele denne vannmassen inneholder så lite som 0,001 prosent tungmetaller. Det er godt under SFTs krav.

VÅGHALS?: Å drikke vannet fra renseanlegget gjør ikke driftssjef Kjell Karlsen noe.