Plasserer Trump sammen med Marine Le Pen og Hugo Chávez

Princeton-professor tror vi vil se at flere populister kommer i maktposisjon i årene som kommer. 

POPULISTER: - De er alle populister fordi de sier at de representerer det ekte folket, og at de andre kandidatene ikke gjør det, det samme gjelder de som ikke støtter dem, sier Princeton-professoren om Trump, Le Pen og Chávez. Foto: Mashup AP/EPA/AFP
POPULISTER: - De er alle populister fordi de sier at de representerer det ekte folket, og at de andre kandidatene ikke gjør det, det samme gjelder de som ikke støtter dem, sier Princeton-professoren om Trump, Le Pen og Chávez. Foto: Mashup AP/EPA/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den tyske politiske teoretikeren Jan-Werner Müller underviser ved Princeton, og er aktuell med boka ”Hva er populisme?”. I boka plasserer han Trump sammen med Silvio Berlusconi, Marine Le Pen og Hugo Chávez i det han kaller en global populistisk trend.

- De er alle populister fordi de sier at de representerer det ekte folket, og at de andre kandidatene ikke gjør det, det samme gjelder de som ikke støtter dem, sier Müller til Dagbladet.

Fenomenet er ikke noe nytt. Det som er nytt er at populister i flere land har kommet i posisjon.

Spår at flere populister får makt

- Farage sa tidligere i år at: «Brexit var en seier for det ekte folket», og Trump sa i mai at: «Det viktige er at folket samles. De andre betyr egentlig ingenting», sier Princeton-professoren og legger til at å være populist ikke er noen motsetning til å være republikaner.

- Jeg spår ikke framtida, men det er en god sjanse for at vi kan se at flere populister kommer i maktposisjon i årene som kommer, sier han og nevner Marine Le Pen, leder for det franske høyrepopulistiske partiet Front National, og tyrkiske Erdogan.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer