Plasserer Trump sammen med Marine Le Pen og Hugo Chávez

Princeton-professor tror vi vil se at flere populister kommer i maktposisjon i årene som kommer. 

POPULISTER: - De er alle populister fordi de sier at de representerer det ekte folket, og at de andre kandidatene ikke gjør det, det samme gjelder de som ikke støtter dem, sier Princeton-professoren om Trump, Le Pen og Chávez. Foto: Mashup AP/EPA/AFP
POPULISTER: - De er alle populister fordi de sier at de representerer det ekte folket, og at de andre kandidatene ikke gjør det, det samme gjelder de som ikke støtter dem, sier Princeton-professoren om Trump, Le Pen og Chávez. Foto: Mashup AP/EPA/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den tyske politiske teoretikeren Jan-Werner Müller underviser ved Princeton, og er aktuell med boka ”Hva er populisme?”. I boka plasserer han Trump sammen med Silvio Berlusconi, Marine Le Pen og Hugo Chávez i det han kaller en global populistisk trend.

- De er alle populister fordi de sier at de representerer det ekte folket, og at de andre kandidatene ikke gjør det, det samme gjelder de som ikke støtter dem, sier Müller til Dagbladet.

POPULISME-EKSPERT: Jan-Werner Müller mener at det hadde vært veldig spennende å vite hva den sittende franske presidenten Nicolas Sarkozy tenker om det amerikanske valgresultatet. Foto: Oda Ertesvåg
POPULISME-EKSPERT: Jan-Werner Müller mener at det hadde vært veldig spennende å vite hva den sittende franske presidenten Nicolas Sarkozy tenker om det amerikanske valgresultatet. Foto: Oda Ertesvåg Vis mer

Fenomenet er ikke noe nytt. Det som er nytt er at populister i flere land har kommet i posisjon.

Spår at flere populister får makt

- Farage sa tidligere i år at: «Brexit var en seier for det ekte folket», og Trump sa i mai at: «Det viktige er at folket samles. De andre betyr egentlig ingenting», sier Princeton-professoren og legger til at å være populist ikke er noen motsetning til å være republikaner.

- Jeg spår ikke framtida, men det er en god sjanse for at vi kan se at flere populister kommer i maktposisjon i årene som kommer, sier han og nevner Marine Le Pen, leder for det franske høyrepopulistiske partiet Front National, og tyrkiske Erdogan.

Dagbladet møtte Müller i forbindelse med en debatt om populisme på Litteraturhuset i Oslo, der han møtte statsviter Anders Ravik Jupskås, og den amerikanske samtidshistorikeren Douglas Rossinow.

Varsler fransk jordskjelv

Nettopp Marine Le Pen gikk i dag ut å sa at Trumps seier viser at «ingenting er hugget i stein» og at «mediene og den politiske eliten nå er satt på plass», ifølge The Guardian.

VALG I 2017: Det franske presidentvalget skal etter planen finne sted våren 2017. Nå seiler Marine Le Pen opp som en høyaktuell presidentkandidat. Foto: EPA
VALG I 2017: Det franske presidentvalget skal etter planen finne sted våren 2017. Nå seiler Marine Le Pen opp som en høyaktuell presidentkandidat. Foto: EPA Vis mer

- En stor bevegelse går gjennom verden, sa hun og pekte på at det faktum at Storbritannia tidligere i år bestemte seg for å forlate EU, i tillegg til Trumps valgseier varsler at en ny verdensorden er i gjære, sier Le Pen.

Politikere i Paris advarer om at det neste politiske jordskjelvet kan bli det som lenge har blitt sett på som umulig: At le Pen vinner det franske presidentvalget om seks måneder.

Om dette sier Müller at han akkurat nå syns at det hadde vært veldig spennende å vite hva den sittende franske presidenten Hollande om det amerikanske valgresultatet. Mer spennende enn hva Marine Le Pen, som han sammenligner med Trump, tenker.

Det er allerede 13 andre medlemmer av det republikanske partiet i Frankrike (Sarkozy sitt parti) som har kunngjort at de ønsker å stille som presidentkandidat.

Vanskeligere å være populist i posisjon

For i USA har Donald Trump nettopp blitt hele landets neste president, med et budskap om at det skal bygges en mur mot Mexico, at muslimer ikke skal få oppholdstillatelse, og at amerikanske arbeidsplasser skal hentes hjem, under slagordet «Make America Great Again».

Mistillit til makthaverne, frykt for globalisering og motstand mot innvandring har blitt en del av det politiske klimaet i den vestlige delen av verden, også Frankrike.

Må være skeptiske

Ifølge Müller har omtrent 40 prosent av amerikanerne har mistet troa på institusjonene i landet. Men årsaken til det, har han ikke et klart svar på, i hvert fall ikke like klart som Trump.

- Er populistene smarte når de snakker til folk som vanligvis ikke blir snakket til av politikere?

- Jeg tror ikke populistene på magisk vis finner ut hva folk egentlig vil ha, likevel kan jeg ikke avvise det helt. Vi må være forsiktige med å tro på deres versjon av virkeligheten, og på at de faktisk representerer det ekte folk mener, selv om de sier det. Det de er flinke til er å få folk, som kanskje egentlig er majoriteter, til å føle seg som undertrykte minoriteter.

Snakker om det «ekte folket»

Akkurat som Trump har tidligere populister ved makten vært friske i uttalelsene, og snakket om det «ekte folk» og deres ønsker.

Hugo Chávez' populisme kan virke veldig spesiell for nordmenn. Den venezuelanske presidenten nærmest nøt å være kontroversiell, og var sikker på at han visste bedre enn noen andre hva folket ønsket.

HADDE GODE VENNER: Hugo Chávez, her sammen med sin kollega, cubanske presidenten Fidel Castro i 2005. Foto: AFP PHOTO 
HADDE GODE VENNER: Hugo Chávez, her sammen med sin kollega, cubanske presidenten Fidel Castro i 2005. Foto: AFP PHOTO  Vis mer

Venezuelas oljerikdom ga Chávez handlingsfrihet, og han delte blant annet ut hus og TV-apparater til landets innbyggere. Han provoserte gjerne internasjonalt, og er blant annet kjent for sin kraftige kritikk av USA og deres allierte.

Han kalte blant annet tidligere president i USA George W. Bush for «djevelen». Han styrket også landets bånd til Cuba, og figurert ofte med Castro på bilder.

Mannen som satt fra 1999 til 2013 som president brydde seg ikke om at eliten rynket på nesa.

Tror støttespillerne kan få litt å svare for

Trump har vært lite opptatt av politisk korrekthet og eliten i sin valgkamp.

Gjennom hele valgkampen har pressen til stadighet omtalt kjernevelgerne til Trump som «sinte, hvite menn». Først og fremst lavere utdannede og arbeidsledige - sinte, hvite menn. Samtidig har det nærmest blitt konkludert med at det ikke finnes nok hvite menn i USA til at Trump kan bli president.

- Stemte det amerikanske folket på personen Donald Trump eller stemte de på det republikanske partiet?

TRUMP ER USAS NYE PRESIDENT: Dagbladets politiske redaktør Geir Ramnefjell og kommentator Morten Strand om realitetene med Donald Trump som USAs nye president. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Det er tidlig å si, selvfølgelig, men amerikanerne valgte nok både Trump og partiet. Det er tydelig at mange spesifikt ville ha Trump, men også trofaste republikanere stemte på han, sier Müller og understreker viktigheten av Trump sine støttespillere i det republikanske partiet.

- Hans støttespillere i partiet tror jeg kan få en del å svare for i framtida.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer