Plasserte 2000 krabber foran inngangen

Miljøorganisasjon aksjonerte foran Fiskeridepartementets lokaler i Oslo.

LA KRAGGER FORAN INNGANGEN: Neptune Network gjennomførte i dag en kongekrabbeaksjon utenfor Fiskeridepartementet. Leder Frank-Hugo Storelv krever at det innføres et stort desimeringsfiske av krabben. Foto: Heiko Junge / Scanpix
LA KRAGGER FORAN INNGANGEN: Neptune Network gjennomførte i dag en kongekrabbeaksjon utenfor Fiskeridepartementet. Leder Frank-Hugo Storelv krever at det innføres et stort desimeringsfiske av krabben. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljøorganisasjonen Neptune aksjonerte torsdag formiddag foran Fiskeridepartementets lokaler i Grubbegata i Oslo.

Bakgrunnen for aksjonen er at miljøorganisasjonen mener fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) ikke gjør nok for å stanse den rekordraske utbredelsen av kongekrabber langs norskekysten.

- Det er en økologisk katastrofe som er i ferd med å skje langs kysten. Kongekrabbene har nå kommet helt ned til Lofoten og Vesterålen og er en trussel mot fiskeriet, sier leder Frank-Hugo Storelv i Neptune Network.

Kongekrabben er ikke en naturlig del av den norske undervannsfaunaen, og trekker inn i gyteområder både for rognkjeks og lodde, noe som kan endre både struktur og artssammensetning i bunnfaunaen.

Fare for fisken Flere miljøorganisasjoner og fiskere mener den er en reell fare for fiskeindustrien, både fordi krabbene forsyner seg av fiskens næringsgrunnlag og fordi den også kan ødelegge fiskegarn.

Storelv mener at fiskeriministeren har sett bort ifra fagmiljøene da departementet i sommer foretok en forskriftsendring og innførte en kvoteregulering på krabbebestanden for å forvalte den som en kommersiell ressurs, stikk i strid med det Storelv mener er Stortingets vilje.

- Man tjener gode penger på krabbene, men utrydder samtidig fisken. Invasjonen av kongekrabbene fra øst må stoppes, men fiskeriministeren oppfører seg egenrådig og lytter ikke, sier Storelv.

Miljøorganisasjonen mener at departementet må øke desimeringsfisket av kongekrabber for å motvirke den rekordraske spredningen.

KREVER ENDRING: Miljøorganisasjonen Neptune Network krever at fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) endrer departementets politikk når det gjelder fisking av kongekrabber. Foto: Heiko Junge / Scanpix
KREVER ENDRING: Miljøorganisasjonen Neptune Network krever at fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) endrer departementets politikk når det gjelder fisking av kongekrabber. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Her foran oss ligger det rundt 2000 krabber som ville ha lagt millioner av egg. Bare ved å ta opp disse krabbene har vi satt en stopper for over 30000 nye krabber, sier Storelv.

Arrogant Aktivistene har sendt brev til fiskeriministeren uten å få svar, og troppet derfor opp foran departementets inngang med rundt 2000 levende kongekrabber.

Fiskeriministeren glimret imidlertid med sitt fravær, noe som fikk Storelv til å kalle henne arrogant.

- Hun er den mest utilgjengelige fiskeriministeren siden 1905, tordnet han.

Norges Fiskarlag har også reagert på forskriftsendringene, og onsdag ba de Sivilombudsmannen om å uttale seg om gyldigheten av Fiskeri- og kystdepartementets forskriftsendring.

(NTB)

INVASJON: Frank-Hugo Storelv og Marie Frogner fra miljøorganisasjonen Neptune gjennomførte i dag en aksjon foran Fiskeridepartementets lokaler i Oslo. Over 2000 kongekrabber ble lagt på fortauet for inngangen for å symbolisere den store invasjonen av krabber fra øst. Foto: Heiko Junge / Scanpix
INVASJON: Frank-Hugo Storelv og Marie Frogner fra miljøorganisasjonen Neptune gjennomførte i dag en aksjon foran Fiskeridepartementets lokaler i Oslo. Over 2000 kongekrabber ble lagt på fortauet for inngangen for å symbolisere den store invasjonen av krabber fra øst. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer