Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Plasserte overgrepsfanger hos voldsdømte for at de skulle få juling

Skrekkfengsel i USA.

SKREKKFENGSEL: Her i det ørkenaktige landskapet nordøst i Susanville i California ligger High desert state prison. Det skal ikke være noe hyggelig å være innsatt der, med mindre man er hvit. Foto:  High desert state prison
SKREKKFENGSEL: Her i det ørkenaktige landskapet nordøst i Susanville i California ligger High desert state prison. Det skal ikke være noe hyggelig å være innsatt der, med mindre man er hvit. Foto: High desert state prison Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det varsles øyeblikkelige tiltak etter at en rapport konkluderer om horrible forhold ved et fengsel i California i USA.

Det statlige granskingsorganet Office of the inspector general, som tar sikte på å avsløre ulovligheter i statlige foretak, mener de ansatte ved High desert state prison i Susanville har styrt fengselet med en brutal vold og rasisme-kultur overfor de insatte.

I rapporten, som ble offentliggjort i går, kommer det fram at overgrepsdømte over lengre tid har blitt plassert i nærheten av dømte som mest sannsynlig ville angripe dem, melder The Los Angeles times.

Knivstikkinger med vakt Det enorme fengselet i utkanten av California huser 3500 høy- og mediumsikkerhetsfanger, men fasilitetene skal bare være bygd for å ha 2324 fanger.

Områder som skulle ta vare på innsatte som trenger ekstra beskyttelse fra andre innsatte eller andre var like voldstynget som resten av fengselet. Fengselet var gjennomsyret av det som, ifølge rapporten, var en «gjengpolitikk som mishandlet og straffet narkotika- og gamblinggjeld og trusler mot sårbare innsatte med behov for beskyttelse.»

Ifølge rapporten har ansatte konfiskert innsattes eiendeler for å betale andre innsatte for å ha gjennomført voldsjobber de ønsket gjennomført. Det vises også til to episoder der fanger skal ha blitt knivstukket mens vakter faktisk sto vakt slik at ingen andre grep inn.

Flere ansatte er nå under etterforskning, men det er vrient å få folk til å prate da det skal ha blitt innført et taushetsløfte blant de ansatte om å ikke tyste på hverandre.

Matsal-rasisme Det skal ha vært en tydelig rasismekultur i fengselet, der hvite innsatte fikk langt hyggeligere soningsforhold enn svarte. Mørke innsatte skal ha blitt kalt «niggers» og «wetbacks», som er en nedsettende beskrivelse av spesielt meksikanere som har kommet ulovlig til USA over elva Rio Grande og som derfor enkelt kunne identifiseres via deres våte klær. Flesteparten av de innsatte har minioritetsbakgrunn, mens flesteparten av de ansatte er hvite amerikanere.

Rasismen ble blant annet synlig i fengselets matsal, som ble drevet av hvite innsatte. Fangene beskriver at de svarte fikk kortere spisetid og ble bedt om å gå før de spansktalende. De hvite fikk bli igjen. Spisepausene i et fengsel er et etterlengtet avbrekk i en ellers innrammet hverdag.

De hvite skal også ha fått fordeler gjennom mer lukrative arbeidsoppgaver og færre ransakelser på cellene enn de andre, beskriver de innsatte.

Rapporten beskriver at siden fengselet er plassert såpass avsidesliggende, rekrutteres ansatte stort sett fra lokalsamfunnet. Mange av de ansatte er nære venner eller i familie.

En innsatt skal ha beskrevet forholdene slik ved fengselet:

- Jeg fikk den Ku klux klan-følelsen, ifølge rapporten.

Et av tiltakene rapporten nå foreslår er å utstyre de ansatte med kameraer i uniformen, slik at man kan overvåke hva de ansatte foretar seg. Eller ikke foretar seg.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media