Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Plast i nyoppdaget art

På bunnen av Marianegropa har forskere funnet en til nå ukjent art. Da forskerne oppdaget at dyret hadde plast i seg, navnga de det deretter.

PLASTNAVN: «Eurythenes plasticus» heter den nye arten som ble oppdaget dypt nede i Marianegropen. Foto: WWF
PLASTNAVN: «Eurythenes plasticus» heter den nye arten som ble oppdaget dypt nede i Marianegropen. Foto: WWF Vis mer

I verdens dypeste dyphavsgrop, Marianegropa, ble det nylig oppdaget en til nå ukjent art. Den kan minne litt om en reke i utseendet, tilhører krepsdyrfamilien og kan betegnes som en type tangloppe.

Det var marinbiolog Alan Jamieson og hans forskerteam ved Universitetet i Newcastle som fant arten i Marianegropa, vest i Stillehavet.

PLAST: Inne i den lille kroppen fant forskerne en plast av den sypen som brukes i vanlige husholdningsartikler.
PLAST: Inne i den lille kroppen fant forskerne en plast av den sypen som brukes i vanlige husholdningsartikler. Vis mer

Plastfunn

Da de undersøkte det lille dyret nærmere, gjorde de et oppsiktsvekkende funn. Inne i dyrets kropp ble det funnet en bit av substansen polyethylene terephthalate (PET).

Dette er helt vanlig husholdningsplast, som brukes i for eksempel plastflasker og treningstøy.

Funnene fra forskerteamet ble publisert i den vitenskapelige journalen Zootaxa torsdag. Forskningen har fått støtte av Verdens naturfond (WWF).

PLAST I HAVET: Naturfotograf Roger Brendhagen har besøkt og fotografert øya Runde på Sunnmøre og dens fjærkledde beboere i snart ti år - og i år er intet unntak. Men i år ble ikke dette noen hyggelig erfaring for fotografen. Video/foto: Roger Brendhagen. Klipp: Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer

Plastnavn

Under offentliggjøringen gjorde forskningsleder Jamieson det klart at de håper å bringe oppmerksomhet rundt det oppsiktsvekkende funnet, og samtidig det økende problemet med plastforurensing og påvirkningene det har for livet i havet.

Derfor har de også gitt det lille dyret navnet «Eurythenes plasticus».

- Vi ønsker å uttrykke at vi nå er på det punktet hvor vi ser på en ny art fra et uutforsket habitat, og at det allerede er forurenset med plast, sier han.

- Haster

Eirik Lindebjerg, leder for global politikk mot plast i havet i WWF Verdens naturfond, mener også at dette må være en oppvekker.

- Når vi finner igjen plastsøpla vår på et av verdens mest avsidesliggende områder, på 6900 meters dyp, inne i kroppen på en art vi ikke har oppdaget før, da er det virkelig grunn til å gjøre noe, sier Lindebjerg.

- Jeg håper denne typen funn kan bidra til å åpne folks øyne. Det at denne nye arten nå får navn etter plasten den hadde i seg, kan forhåpentligvis bidra til at myndigheter og bedrifter forstår alvoret og iverksetter nødvendige tiltak, forteller han.

Lindebjerg mener det virkelig haster med å gjøre noe med plastproblemet i havet.

- Hvert år havner åtte millioner tonn plast i havet. Gradvis brytes denne plasten ned til mikroplast og nanoplast, som igjen kan bli tatt opp av dyr i havet. I dag finnes det 150 millioner tonn plast i havene våre. Dersom vi ikke gjør noe, vil dette fordoble seg i løpet av de neste ti årene, sier han.

Plast i isbjørn

Plast i kroppen medfører helseproblemer for en rekke dyr. Vi har eksempler på at fugler setter seg fast i gammelt fiskegarn, eller at død hval blir skylt opp på strendene, med magesekken full av søppel.

I Alaska har man undersøkt mageinnholdet til 51 isbjørner som hadde blitt felt i jakt i perioden 1996-2018.

- Undersøkelsen viste at 25 prosent av isbjørnene hadde plast i magen, sier Geir Wing Gabrielsen, som er leder for forskningsprogrammet miljøgifter (økotoksikologi) ved Norsk Polarinstitutt, til Dagbladet.

Plasten som ble funnet i magen til isbjørnene, var hovedsakelig plastposer og søppelsekker.

Forskerne mener plasten kan ha ført til blokkeringer i tarmen til bjørnene - og smertefulle forstoppelser.

PLAST I HAVET: De siste årene er det meldt om flere tilfeller der dyr spiser plast. Derfor er det farlig. Video: Scanpix, Storyful. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Så bjørneunger spise plast

I fjor sommer var naturfotograf Olav Thokle på Svalbard, og ble da oppmerksom på ei isbjørnbinne og hennes to bjørneunger.

- Det så først veldig fint ut. Ungene lekte og koste seg, har Thokle tidligere fortalt Dagbladet.

- Men etter en stund så vi noe rart - noe stort og svart som liknet på en søppelpose, fortsatte han.

De kjørte båten nærmere øya, og Thokle tok fram kamera med telelinse.

- Da så jeg at det var en svart plastpose de to ungene lekte med. De dro den fra hverandre, og til slutt ble den helt borte. Den gikk ned i de små magene deres, de spiste den, sa naturfotografen.

Hele Norges coronakart