Plast-politi senker farten

SLEMDAL SKOLE (Dagbladet): Farten senkes når bilistene ser politi. Bare de ser snurten av en politimann, flyttes høyrefoten over fra gass til brems. Hastigheten senkes med 10 km/t. At politimannen i helfigur er laget i plast - se det oppdager ikke bilistene. Nå får flere byer plastpolitimenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fartskontroll i Frognerseterveien tett ved Slemdal skole. Først er det vanlig kontroll uten synlig politi. Gjennomsnittsfarten ligger på 45 km/t - og fire blir tatt for å kjøre for fort. Fartsgrensen er 40.

Deretter henter politiet fra Majorstua politistasjon fram sin «nyansatte» plastpolitimann. Han ser akkurat ut som en politimann. Står med signalvest og bilistene kan ikke på avstand se om denne mannen er laget av kjøtt og blod eller plast.

Resultatet er at farten reduseres med rundt 10 km/t.

Rundt skolen

Oslo politi har flere slike figurer som de nå vil bruke aktivt rundt skolene. De er effektive og skjerper oppmerksomheten hos bilistene.

- Synlig politi senker farten, sier politiførstebetjent Harald Fosshagen ved Majorstua politistasjon til Dagbladet.

- Vi tester nå effekten og ser at farten senkes. Vi tar færre for å kjøre for fort. Og det liker vi. Politimannen i plast har fått navnet Knut og har kostet oss kr 2500. De kan lett flyttes, tar lite plass, krever ingen lønn, røyker ikke, banner ikke, spytter ikke og er helt stille på morgenmøtene. Ikke må de ha ekstra betalt for overtid, og klager aldri om det er regn og surt.

Men tro ikke at vi fra nå av bare bruker plastpoliti. Vi flytter på mannskaper og figurer hele tida, så ingen skal føle seg for trygg.

Bergen med egen modell

Bergen kopierer Oslo og får ti egne politifigurer. Men tro ikke at Bergens-politiet bruker Oslo-gutten Knut som modell. Nei, de bruker en bergenser i politiuniform som modell.

Men Dagbladet har fått vite at det blir en vanlig polititjenestemann og ingen lokal politimester som vil bli laget i plast i Bergen.

Også andre politikammer har vist interesse for plastpolitmannen Oslo nå har tatt i bruk.

<B>BERGENSKE PLAST-POLITI:</B> I Bergen skal Johnny Horne (42) pryde byens plakatpoliti. Her i ekte versjon.<br>