Plastbåndet skar gjennom kjøttet

Marinbiolog Fredrik Myhre mener det er på høy tid med en global og juridisk bindende avtale mot plastforsøpling. Denne haien ble reddet i siste liten.

HÅBRANN: Forskerne fant denne haien med en plastring som hadde skåret seg langt inn i kjøttet. Foto: Sulikowski Shark & Fish Research Lab
HÅBRANN: Forskerne fant denne haien med en plastring som hadde skåret seg langt inn i kjøttet. Foto: Sulikowski Shark & Fish Research Lab Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Da vi dro henne nærmere, skjønte jeg umiddelbart at noe var galt, sier James Sulikowski, professor i marinbiologi til CNN.

Han og forskerkollegene ved universitetet i New England var på vannet utenfor kysten av Maine for å merke og ta prøver av dyr til bruk i forskningsøyemed, da de klarte å lokke til seg en håbrann.

Håbrann er en haitype som de siste åra har stått på internasjonale lister over truede eller sårbare dyrearter, og er totalfredet i Norge og EU. Haien hadde satt fast et plastbånd rundt halsen, som skar dypt inn i kjøttet.

Hadde trolig dødd

Professoren klarte å skjære løs plastbåndet, som han tror har grodd seg fast i haien over flere år.

Den har antakelig viklet det rundt halsen da den var yngre, og så har plasten skåret seg innover etter hvert som haien har vokst, er forskernes teori.

- Dette er dessverre nok et eksempel på hvor skadelig plast er for dyreliv, og at det også rammer de største rovdyra vi har i havet. Hadde ikke denne haien blitt fanget inn og hjulpet, hadde den nok dødd om ikke altfor lenge, sier Fredrik Myhre, Marinbiolog og seniorrådgiver for WWF Verdens naturfond.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer