Plastdokke kan løse mysteriet

Politiet kjenner fremdeles ikke identiteten til den asiatiske kvinnen som ble funnet drept i Hobøl søndag 30. august. Ved hjelp av ekspertise fra Anatomisk Institutt ved Universitetet i Oslo har politiet for første gang i Norge klart å gjenskape et drapsoffers ansikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den drepte kvinnen var så ille tilredt da hun ble funnet at det ikke var mulig for rettsmedisinerne å fastslå alder, nasjonalitet eller hvordan hun hadde sett ut.

Etter en ukes møysommelig arbeid har professor Per Holck ved Anatomisk Institutt på Blindern klart å bygge opp igjen kvinnens ansikt.

- Det er første gang noe slikt blir gjort i en drapssak i Norge. Samme teknikk har tidligere vært benyttet mellom seks og åtte ganger ved ulike skjelettfunn, opplyser Per Holck til Dagbladet.

Norske klær

Kriminalteknikerne har gransket kvinnens klær på jakt etter spor som kan løse drapsgåten.

- Klærne hennes er i vesentlig grad kjøpt i Norge. Skoene er fra en OBS-forretning og buksene er kjøpt hos Hennes & Mauritz, sier politiadjutant Anne Mette Angell ved Moss politidistrikt til Dagbladet.
Hvor kvinnens spesielle T-skjorte stammer fra, er foreløpig ukjent.

T-skjorten er mellomblå og har et motiv av en blomstervase med blomster i på brystet. Blomstene og vasen er gule og rødlige.

Etterforskerne føler seg rimelig sikre på at kvinnen ble drept og dumpet i skogholtet ved grusveien i Hobøl 17. august i år. I dag, over tre uker seinere, har ingen meldt kvinnen savnet.
- Vi hadde trodd at noen ville kjenne henne igjen etter flere dager med etterlysninger i media, sier Angell.

Arbeidet med å gjenskape den asiatiske kvinnens ansikt har vært vanskelig. Ved hjelp av gipsavstøpninger av hodeskallen og spesielle teknikker har professor Holck klart å bygge opp et ansikt som kan være likt den dreptes.

- Vi klarer i 25 prosent av sakene å få identifisert ansiktet vi har konstruert. Men det er viktig å være klar over at bildet av kvinnen ikke behøver å være helt korrekt, sier han.

Det som er riktig er hårlengden, klesdrakt og fasong og mål på ansiktet.
- Det er ingen opplysninger som tilsier at hun ikke kan ha sett ut slik som vi har gjenskapt henne, sier Holck.

Kvinnen har mest sannsynlig tilknytning til Norge, er trolig mellom 35 og 45 år gammel og kommer fra et asiatisk land.

Sjekker tenner

Politiet fortsetter undersøkelsene for å få stadfestet kvinnens identitet. DNA-analyser tatt av den drepte kan gi svaret på hvilken nasjonalitet hun hadde, men disse prøvene vil det trolig gå flere uker til er klare.

- Vi undersøker også kvinnens tenner for å sjekke hvor mulige plomber kan komme fra, sier politiadjutant Anne Mette Angell til Dagbladet.