Plaster på såret

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

USAs visepresident kom til Georgia med plaster. Men det var lite med desinfiserende salver som gjør at sårene etter den ødeleggende krigen med Russland i fjor kan gro raskt. Kroppsdelene som ble kappet av – Abkhasia og Sør-Ossetia – forblir amputerte. Det er ingen amerikansk vilje til å bruke diplomatiske krefter til å sy dem tilbake til det herjede georgiske legemet.

Slik er, i grove trekk, den medisinske tilstandsrapporten for Kaukasus etter at visepresident Joe Biden denne uka var i Georgia. Georgias president Mikhail Saakasjvili var imidlertid vennligheten selv, kalte den amerikanske visepresidenten med hans fornavn Joe, og fortalte ham hvor viktig han var for Saakasjvili personlig. Til og med georgieren Josef Stalins favorittsang "Gaprindi, shavo mertshalo", ble spilt til ære for den amerikanske visepresidenten. Men Biden svarte med å tiltale Saakasjvili som "Herr president".

I de offisielle møtene fikk Saakasjvili delvis høre det han ville høre, nemlig at døra til NATO er åpen, og at USA vil hjelpe til slik at Georgia en gang kan bli medlem. Og han fikk høre utsagnet; "Vi står med dere". Der Bush-administrasjonen var aktivister for georgisk NATO-medlemskap, var Biden høflig. Hva det betyr å stå med dere ble ikke presisert. Det ser ikke ut til at det betyr våpenhjelp til å bygge opp hæren etter krigen, slik Saakasjvili hadde håpet. Internasjonale medier skriver at Saakasjvili ba om forsvarsvåpen mot både fly og stridsvogner, men fikk ikke noe offisielt svar, sier en talsmann for Biden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer