Plaster på såret

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs visepresident kom til Georgia med plaster. Men det var lite med desinfiserende salver som gjør at sårene etter den ødeleggende krigen med Russland i fjor kan gro raskt. Kroppsdelene som ble kappet av – Abkhasia og Sør-Ossetia – forblir amputerte. Det er ingen amerikansk vilje til å bruke diplomatiske krefter til å sy dem tilbake til det herjede georgiske legemet.

Slik er, i grove trekk, den medisinske tilstandsrapporten for Kaukasus etter at visepresident Joe Biden denne uka var i Georgia. Georgias president Mikhail Saakasjvili var imidlertid vennligheten selv, kalte den amerikanske visepresidenten med hans fornavn Joe, og fortalte ham hvor viktig han var for Saakasjvili personlig. Til og med georgieren Josef Stalins favorittsang "Gaprindi, shavo mertshalo", ble spilt til ære for den amerikanske visepresidenten. Men Biden svarte med å tiltale Saakasjvili som "Herr president".

I de offisielle møtene fikk Saakasjvili delvis høre det han ville høre, nemlig at døra til NATO er åpen, og at USA vil hjelpe til slik at Georgia en gang kan bli medlem. Og han fikk høre utsagnet; "Vi står med dere". Der Bush-administrasjonen var aktivister for georgisk NATO-medlemskap, var Biden høflig. Hva det betyr å stå med dere ble ikke presisert. Det ser ikke ut til at det betyr våpenhjelp til å bygge opp hæren etter krigen, slik Saakasjvili hadde håpet. Internasjonale medier skriver at Saakasjvili ba om forsvarsvåpen mot både fly og stridsvogner, men fikk ikke noe offisielt svar, sier en talsmann for Biden.

Derimot fikk Saakasjvili refs for ikke å være demokratisk nok. Det var på sin plass med både en ensrettet presse, og en opposisjon som har demonstrert siden mai. Opposisjonens telt – som skulle forestille fengselsceller – ble ryddet vekk fra Tbilisi sentrum bare timer før Bidens ankomst. Så ble sentrum av byen stengt. Bak Bidens besøk svevde Russland. Forholdet til Russland er prioritert av Obama-administrasjonen. Slik verden engang er, betyr det at forholdet til Georgia er prioritert ned. Derfor plaster.