Forskere har framstilt nytt enzym:

Plastflasker skal spises av «super-enzym»

Positive framskritt for resirkuleringen av plast.

SUPER-ENZYM: Forskere har fremstilt et nytt enzym som bryter ned plastflasker seks ganger raskere enn tidligere enzymer. Illustrasjonsfoto: Issei Kato/ Reuters / NTB
SUPER-ENZYM: Forskere har fremstilt et nytt enzym som bryter ned plastflasker seks ganger raskere enn tidligere enzymer. Illustrasjonsfoto: Issei Kato/ Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Forskere har framstilt en ny type enzym som gir positive utsikter for nedbrytingen av plastflasker i verden.

«Super-enzymet» bryter ned plastflasker seks ganger raskere enn tidligere framstilte enzymer, og forskere tror at det kan brukes til resirkulering innen ett år eller to, ifølge The Guardian, som først omtaler saken.

Enzymet er laget av bakterier som naturlig har utviklet evnen til å spise plast, og en kombinasjon av to enzymer har skapt «super-enzymet». Begge enzymene ble hentet fra et plastspisende insekt som ble oppdaget på en japansk søppelfylling i 2016.

Allerede i 2018 klarte forskere å framstille et enzym som brøt ned plast på noen få dager, men «super-enzymet» skal være seks ganger raskere.

– Da vi koblet enzymene, fikk vi ganske uventet en dramatisk økning i aktiviteten, uttalte professor John McGeehan, ved Universitetet i Portsmouth, til avisa.

Han mener at dette er riktig vei mot å lage raskere enzymer som er mer relevante for industri, men at man må ta lærdom av naturen, for å så ta det med inn i laboratoriet.

Plastforurensning er et problem for hele verden, både på land og i verdenshavene. Mikroplast inntar både mennesker og dyr gjennom mat og luft, og er vanskelig å oppdage med det blotte øye. Det er vanskelig å resirkulere og bryte ned brukte plastflasker, og det fører til at nye flasker laget av olje, produseres hvert år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer