Mikroplast

Plastfunnet sjokkerer forskerne: - Det er overalt

Mengden mikroplast som er funnet i naturen bekymrer forskerne.

HARDT RAMMET: Konsekvensene for menneskers forurensning er store for livet i havet. Foto: Rich Carey/Shutterstock/NTB Scanpix
HARDT RAMMET: Konsekvensene for menneskers forurensning er store for livet i havet. Foto: Rich Carey/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En ny analyse viser at mikroplasten er å finne så godt som over alt. Det skriver The Guardian.

De viser til en forskning ledet av Christian Dunn ved Bangor Universitet i Wales, som viser at mikroplast finnes i både elver og innsjøer i Storbritannia, så vel som i grunnvannet i USA, langs Yangtze-elva i Kina og langs Spanias kyst. Dagbladet har tidligere omtalt at det også er funnet i Antarktis.

- Det er rystende. Jeg hadde ikke forventet å finne så mye mikroplast som vi gjorde. Det er deprimerende at det er å finne i noen av landets mest ikoniske steder, sier Dunn til The Guardian.

Det er allerede kjent at mennesker konsumerer mikroplast gjennom både mat og vann, men hvordan det påvirker økosystemet, har forskerne foreløpig ikke klart å kartlegge nøyaktig.

PLASTPOSE: En ny studie har funnet menneskeskapt søppel i de dypeste delene av havet. Ved å analysere over 30 års data om søppel, avslører studien at nesten 3500 biter av plast og annet avfall har blitt oppdaget i dyphavet. Videoklipp av plastposen som ble funnet på 10 898 meters dyp i 1998 viser hvordan mennesker ikke lar noen deler av jorda være uberørt. Video: JAMSTEC Vis mer

Mikroplast i havdyr

Men én ting er sikkert: Mengden mikroplast som er funnet i naturen bekymrer forskerne.

Dagbladet omtalte for en drøy måned siden en sjokkrapport over konsekvensene forurensningen fra mennesker har på livet i havet.

Av de 50 havdyrene som ble undersøkt etter å ha blitt funnet døde langs Storbriannias lange kyst, fant forskerne mikroplast i absolutt alle.

Greenpeace mener forskningsrapporten er trist lesning, og ber om at regjeringen raskest mulig innfører et forbud mot engangsplast.

- Som en av forskerne bak denne rapporten sa, er havet en eneste stor suppe av plastartikler, og det kommer bare til å bli verre. Dermed må vi rett og slett bruke mindre plast, så mindre havner i havet, sa rådgiver i Greenpeace Norge, Esben Marcussen til Dagbladet.

Han mente at situasjonen trolig er bedre i Norge, da vi har god avfallshåndtering. Men han understreker at plast også er et stort problem langs vår kyst.

PLASTFORSØPLING: Elva Themsen i England, som blant annet renner gjennom den britiske hovedstaden London, er full av plast. Dhruv Boruah har funnet sin måte å bidra på i kampen mot plastforsøpling. Video: CNN Vis mer

I Norge

Mikroplast er plastbiter som er mindre enn 5 millimeter. De blir enten produsert og tilsatt produkter, eller oppstår på grunn av slitasje på plastprodukter.

Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har kartlagt mikroplast i norske innsjøer. Ved alle de 20 prøvestasjonene i Mjøsa ble det funnet mikroplast.

Resultatene tydet på at de vanligste mikroplastpartiklene var rester fra for eksempel plastposer, isopor og tekstiler, skrev NTB i februar. Forskerne er riktignok ikke helt sikre på dette fordi de fleste plastmaterialer har mange bruksområder.

En tysk studie viste i september at 330 000 tonn mikroplast sendes ut i miljøet hvert år. Den største synderen er dekkindustrien, sa studien fra forskningsorganisasjonen Fraunhofer Society.

DRUKNER I PLAST: Verdenshavene forsøples og plasten brytes ned til mikroplast, som igjen går inn i næringskjeden. Briten Rich Horner sjokkerer med sin video fra havet utenfor Bali. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer