Plastisk eksplosjon

Stadig flere velger å bruke store summer på skjønnhetsoperasjoner. Oppgangstider og strenge skjønnhetsidealer har gjort kosmetisk kirurgi til en hurtigvoksende industri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Plastisk eksplosjon

- Det finnes i dag ingen oversikt over hvor mange nordmenn som velger plastiske inngrep og andre kosmetiske behandlinger, men det virker som stadig flere velger å fikse på utseendet, sier Petter Frode Amland, leder i Norsk Plastikkirurgisk Forening.

 Ifølge Amland mener er det blitt sosialt akseptert å ta inngrep. Det er alminnelig å oppsøke klinikken for å ordne på det en ikke er fornøyd med.

 - Det er ikke lenger uakseptabelt å oppsøke en klinikk som kan fikse på utseendet. Folk snakker mer åpent om det, og det blir sosialt akseptert, slik som det lenge har vært i USA. I tillegg har folk god økonomi og vil bruke pengene på seg selv.


Sosialt akseptert

 Amland understreker at det ikke bare er rikfolk som vil ta seg enda bedre ut.

 - De er fra alle samfunnslag. Det er ikke uvanlig at du finner vaskedama som har spart i fem år i kundelisten til de private klinikkene, sier Amland.

 Hvor mange som er innom de private klinikken er totalt uoversiktlig i dag. Amland er selv overlege ved plastisk kirurgisk avdeling ved Rikshospitalet, hvor en foretar 1200 inngrep i året. Nesten ingen av disse er rent kosmetiske, de tar de private klinikkene seg av.

 - Kan bli vanvittig

 - Synes du utviklingen av skjønnhetsidealet er skremmende?

 - Det er latterlig hvis alle vil se ut som Pamela Anderson, men som regel er det jo ikke så store inngrep folk foretar. De fleste har sosial samvittighet, og noen sier de føler seg litt dumme når de oppsøker lege for å endre utseendet. Mange er reflekterte og føler at de heller burde gi pengene til sultende i U-land, sier Amland.

 Han stiller seg i utgangspunktet ikke skeptisk til behandlingen med laser, som han mener er i kontrollerte former. Derimot er han mer tvilende til blue peel, som er en kjemisk forbrennning, som en ikke kan styre så lett.

 - Hvis disse metodene brukes på feil måte, kan en komme bort i noe som er vanvittig, men voksne folk må selv bestemme hva de vil gjøre med kroppen sin, sier Amland.


Enorme beløp

 - Det er en økende tendens til at folk vil se unge ut i dag. Men folk har jo kjempet for å holde seg unge siden tidenes morgen. Det er ikke noe nytt. Vi har vel alle lyst til å se litt alright ut, sier lege Jarl Bunæs, som sammen med kona Unn driver Klinikk Bunæs i Sandvika. Hver eneste dag - fem dager i uka og ti måneder i året - kommer minst fem personer til klinikken for laserbehandling eller å sprøyte det nye middelet restylane inn i rynkene. Målet er å kvitte seg med rynkene så godt som mulig. Og det er ikke bare de med feitest lommebok som vil se litt yngre ut.

 - Kundene våre er blant annet stortingskvinner og idrettssjerner, men mest av alt kommer helt vanlige folk hit. De har spart penger lenge eller bruker feriepengene sine. De er veldig motiverte for å gå gjennom en tøff behandling som skal gi dem yngre hud. Mange har satt seg godt inn i ulike alternativer på forhånd og vet hva de vil, sier Jarl Bunæs og legesekretær Anne Merete Kirkeby.


Snurpemunn

 Bunæs stiller seg uforståede til moralske dommer over dem som vil holde på ungdommen lengst mulig. Han mener det opp til voksne folk å bestemme hva de vil gjøre med kroppen sin.

 - Hva er egentlig galt med at folk vil bruke penger på å føle seg bedre? Jeg pleier å si det slik; når vi først er her på jorda, så gjelder det å gjøre det beste ut av det og ha det ok så lenge vi er her, sier Bunæs. De fleste som oppsøker Bunæs for laserbehandling vil fornye hunden rundt munnen. De har fått det som kalles 'snurpemunn'. Øvre hudlag og rynker skal brennes av med laserstråler.

 Klinikken tilbyr også noe helt nytt - 'Blue Peel' - en blå krembase med trikloreddiksyre, som legges på huden og skreller vekk det øvre laget i huden.