Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Plastiske operasjoner, fire identiteter, kidnapping til Bahamas og piker, vin og sang

Tograner Ronnie Biggs døde i dag. Her er historien om hans elleville liv.

«WANTED»: Budskapet på capsen til Ronnie Biggs er utvetydig der han i 1994 spilte tamburin med et sambaorkester under karnevalet i Rio. Foto: AP / NTB scanpix
«WANTED»: Budskapet på capsen til Ronnie Biggs er utvetydig der han i 1994 spilte tamburin med et sambaorkester under karnevalet i Rio. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ronnie Biggs gikk bort i dag, 84 år gammel.

Biggs hadde en rekke mindre alvorlige lovbrudd på samvittigheten da han lot seg lokke til å bli med i banden som i 1963 stjal 2,6 millioner pund fra et posttog underveis fra Glasgow til London.

Ronald Biggs ble pågrepet for ranet og dømt til 30 års fengsel, men greide å rømme i 1965 - ved hjelp av en taustige.

Da begynte Ronald «Ronnie» Biggs' utrolige reise verden rundt. Togranerens ville liv beskrives i dag hos både The Guardian, Daily Telegraph, The Times og Daily Mail.

Nytt utseende, nye navn Sammen med en kompis, Eric Flower, reiste Biggs først til Paris. Der punget Biggs ut for en rekke plastiske operasjoner, og med et nytt utseende reiste han så til Australia. Under navnet «Terence Furminger» ankom han Sydney på nyttårsaften 1965.

Biggs bodde i flere byer i Australia - Botany Bay, Adelaide og Melbourne. Han tok navnet Terence King, fikk fløyet inn familien sin og skaffet seg jobb som snekker, og trodde han var ferdig med flukten - da han fikk et anonymt brev der det gikk fram at politiet hadde sporet ham opp.

Flere av ranskollegaene ble i denne perioden arrestert hjemme i Storbritannia. Biggs la ut på flukt igjen, og fikk sove hos en venn i Dandenong utenfor Melbourne. Han følte seg imidlertid ikke trygg, og navnet Mike Haynes kjøpte han billett på SS Ellinis - et luksuscruiseskip med kurs for Rio.

Partyprins I Rio holdt Biggs en svært høy profil, og i britiske medier omtales han nærmest som en turistattraksjon der han fartet rundt i T-skjorter med påskriften: «Rio - A great place to escape to» («Rio - et fint sted å flykte til»).

TOMMER'N OPP: Biggs poserer med papirene der det går fram at han ikke kan bli utlevert fra Brasil til England. Foto: AP / NTB scanpix
TOMMER'N OPP: Biggs poserer med papirene der det går fram at han ikke kan bli utlevert fra Brasil til England. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Mens britisk politi frådet veltet Biggs seg i lokale piker, caipirinhas og sambasang, og var svært aktiv i festmiljøet i storbyen. Kontrasten til offeret for togranet er stor:

Mens Biggs ble verdenskjendis og boltret seg i pressen, og togtyveriet ble bok og film, ble lokomotivføreren på posttoget preget for livet. Lokføreren ble slått ned under ranet. Han kom seg aldri etter ugjerningen.

Ringte avisa I 1971 mistet Biggs sin eldste sønn, som døde i en trafikkulykke. Rømlingen tok tapet svært tungt, og vurderte å gi opp partylivet og gjøre opp for seg.

Charmian Powell, Biggs' kjæreste fra England, som hadde reist etter ham til Australia, forsøkte å overtale ham til å returnere til Australia - og Biggs reiste ved to anledninger til Bolivia for å fornye passet sitt, slik at han kunne gjøre nettopp dette.

Ransutbyttet var imidlertid brukt opp for lengst, og Biggs var i pengenød.

Han valgte å selge historien sin til pressen. Biggs kontaktet journalisten Colin Mackenzie i London-tabloiden Daily Express, som kastet seg på flyet til Rio.

Ringte politiet Redaktørkollegiet i avisa hadde imidlertid varslet politiet, og mens Mackenzie intervjuet Biggs kom plutselig Scotland Yard-etterforskeren Jack Slipper inn i rommet. Intervjuet ble avbrutt, og Biggs arrestert.

GODE BUSSER. Ronnie Biggs (helt til høyre) i et av mange PR-stunt - med punklegendene i Sex Pistols. Foto: AP / NTB scanpix
GODE BUSSER. Ronnie Biggs (helt til høyre) i et av mange PR-stunt - med punklegendene i Sex Pistols. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Brasiliansk politi var ikke imponert over britenes bryske manøver, og satte seg på bakbeina. Det brasilianske byråkratiet trenerte og trenerte, og til slutt måtte Slipper returnere tomhendt.

Brasil avgjorde til slutt at britenes pågripelse ikke var rettslig hjemlet, da den hadde foregått uten brasiliansk samtykke.

Fikk sympati Kjæresten hans i Brasil, Raimunda, benyttet for sikkerhets skyld også brasiliansk TV til å opplyste om at hun var gravid - et utspill som både skaffet paret bred folkelig støtte i Brasil, og utløste at Brasil nektet å utlevere faren til et brasiliansk barn.

Biggs var igjen en fri mann, og fortsatte sin turbulente hverdag i Brasil. Han levde av intektene fra intervjuer, filmer og bøker om sitt liv, sang med Sex Pistols og underholdt britiske turister.

Britene ga imidlertid ikke opp.

I 1979 møtte Biggs den tidligere soldaten John Miller, og de to ble venner.

Kidnappet til Bahamas Biggs fikk imidlertid tips om at Miller ønsket å kidnappe ham, ta ham med til Storbritannia og selge historien til pressen.

POSERTE: Biggs stilte opp på denne ytterst smakfulle bildeserien i 2001 - like før han vendte hjem til England. Foto: Reuters / NTB scanpix
POSERTE: Biggs stilte opp på denne ytterst smakfulle bildeserien i 2001 - like før han vendte hjem til England. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Tipset stemte og Biggs forsøkte å bryte med Mills - før ekssoldaten så gjorde alvor av mistanken og kidnappet Biggs mens han var ute og spiste på en restaurant.

Biggs ble stappet opp i en svær bag og fløyet til kystbyen Belem - før han ble tatt med over i en båt og fraktet til Barbados. Igjen var byråkratene på Biggs sin side.

Det var kluss med Biggs' papirer og kidnappingsforsøket gikk i vasken. Barbados kastet ham ut igjen - og en jublende folkemengde ventet på Biggs da han returnerte til Brasil.

Privatfly fra The Sun Det harde livet begynte etter hvert å tære kraftig på britens helse. Etter to hjerteinnfarkt bestemte han seg i 2001 for å returnere til England - med håp om at hans skrantende helse ville gjøre det ventende fengselsoppholdet så kort som mulig.

Pressen var igjen på Biggs' side - The Sun fløy ham til England i et privatfly, og betalte familien hans over 200 000 kroner for historien. Ikke mindre enn 110 politimenn ventet på flyplassen da Biggs omsider kom hjem. 

Omsider var Ronnie Biggs tilbake bak murene. Han sonet i fengsel fram til han ble benådet av innenriksminister Jack Straw i 2009, og flyttet inn på et pleiehjem der han døde i dag etter lang tids sykeleie.

REKLAME: Bildene ble brukt i en reklamekampanje for et undertøysmerke. Biggs poserer her med Milene Zardo (t.v.) og Francine Mellom (t.h.), for anledningen iført politihatter og batong. Foto: Reuters / NTB scanpix
REKLAME: Bildene ble brukt i en reklamekampanje for et undertøysmerke. Biggs poserer her med Milene Zardo (t.v.) og Francine Mellom (t.h.), for anledningen iført politihatter og batong. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Jeg håper han blir husket som en mild, snill mann, sier sønnen Michael til Daily Mail.

• Les hele historien om togranet på Dagbladet Pluss.

MOROA OVER: Her er Biggs og sønnen Michael på flyplassen i Rio i 2001. Biggs hadde bestemt seg for å reise hjem. Turen var sponset av The Sun - som også hadde utsytrt Biggs med en matchende t-skjorte. Foto: AFP / NTB scanpix
MOROA OVER: Her er Biggs og sønnen Michael på flyplassen i Rio i 2001. Biggs hadde bestemt seg for å reise hjem. Turen var sponset av The Sun - som også hadde utsytrt Biggs med en matchende t-skjorte. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
GLAD I PRESSEN: Også Dagbladet møtte på 1980-tallet Ronald Biggs. Her poserer Biggs med Dagblad-legenden Arne Hestenes i mai 1987.
Foto: Dagbladets arkiv
GLAD I PRESSEN: Også Dagbladet møtte på 1980-tallet Ronald Biggs. Her poserer Biggs med Dagblad-legenden Arne Hestenes i mai 1987. Foto: Dagbladets arkiv Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media