Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Plastforurensing:

Plastmareritt i Stillehavet: Fjernet 40 tonn søppel

Miljøorganisasjonen som hentet søppelet anslår at opptil to millioner tonn plast havner i havet hvert år.

ENORME MENGDER: Årlig havner rundt 600 000 tonn «spøkelsesnett» i havene. Ifølge FN blir 380 000 marine pattedyr drept hvert år, som følge at de vikles inn og blir fanget i fiskenettene. Video: CNN. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Miljøorganisasjonen Ocean Voyages Institute fjernet nylig 40 tonn plast fra et område i Stillehavet, kjent som «Great Pacific Garbage Patch». Det melder CNN.

Strekningen mellom Hawaii og California, som utgjør «Great Pacific Garbage Patch», inneholder store mengder søppel og er på verdenstoppen når det gjelder konsentrasjonen av flytende avfall.

Miljøorganisasjonen uttalte at dette hittil har vært deres «største og mest vellykkede opprydning til havs».

Ved hjelp av satellitt- og drone-teknologi fjernet mannskapet enorme mengder søppel, inkludert vaskemiddelflasker, plastmøbler og barneleker.

Under den 25 dager lange oppryddingen samlet organisasjonen også såkalte «spøkelsesnett», fiskenett laget av plast som tar svært lang tid å bryte ned, og som utgjør en trussel for blant annet hval, skilpadder, fisk og korallrev.

Årlig havner anslagsvis 600 000 tonn «spøkelsesnett» i havene. Ifølge FN blir 380 000 marine pattedyr drept hvert år, som følge at de vikles inn og blir fanget i fiskenettene.

- Fiskenettene og annet plastavfall er et tegn på at plastforurensningen forverres. Det utgjør en trussel mot sjøliv, kystmiljøer, shipping, fiske, dyreliv og helsa vår, sa Mary Crowley, grunnleggeren av Ocean Voyages Institute, i en pressemelding.

Utgjør en liten brøkdel

Det er anslått at mellom 600 000 og 800 000 tonn fiskeutstyr blir forlatt eller tapt under stormer hvert år i havene, sa Nick Mallos, direktør ved Ocean Conservancy, til AP.

Ytterligere ni millioner tonn plastavfall, inkludert plastflasker, poser og leker, havner årlig i havet, ifølge eksperter AP har snakket med.

De førti tonnene med plast Voyage Pacific Institute hentet opp, tilsvarer rundt 24 biler eller 6,5 fullvoksne elefanter, og er bare en liten del av det totale antallet søppelet i Stillehavet, slår Crowley fast.

Hun anslår at mellom 1,15 og 2,41 millioner tonn plast havner i havet hvert år.

- Det vi har gjort der ute er lite sammenliknet med størrelsen på problemet, sa Crowley til CNN, og fortsatte:

- Spøkelsesnett er svært viktig å fjerne fra havene. Ved å gjøre dette har vi reddet både fisk, delfin og hval.

Fraktskipet med søppelet returnerte til Honolulu 18. juni. Om lag 1,5 tonn plast ble donert til lokale kunstnere for å forvandle plasten til kunst, med den hensikt å øke folks kunnskap om havforurensning, ifølge AP.

Det resterende avfallet ble overført til et null-utslippsenergibruk som vil forbrenne det og forvandle det til energi, ifølge Crowley.

Hun sa at tiltak for å begrense plastforurensingen haster og at det er viktig å forhindre at mer plast havner i havet.

Stort plastproblem i Norge

Også i Norge er plast et stort problem. Havstrømmene gjør nemlig norgeskysten til et av verdens mest utsatte områder når det kommer til plastforurensning.

I en rapport publisert av forskningsinstituttet Norce tidligere i år, kommer det fram at kystlandskapet i Norge er i endring som følge av den omfattende plastforsøplingen i havet.

Forskerne bak rapporten kartla 800 viker og strender i Øygarden i Hordaland som akkumulerer marint plastavfall, og fant ut at det totale areal på plastforurenset strandsone tilsvarer rundt 70 fotballbaner. Dette tilsvarer cirka åtte tonn per kilometer kystlinje.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media