Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Plastpose-beviset svekket?

I søppelbøtta i kjøkkenskapet til Bjarkøy- familien fant politiet plastposen som de antar at den tre uker gamle babyen ble kvalt med. Men undersøkelsen ble ikke dokumentert med foto.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed kunne ikke politibetjent Erik Schei ved Harstad politidistrikt dokumentere hvor i søppelbøtta plastposen lå da han la fram resultatene av de tekniske undersøkelsene i Trondenes herredsrett i dag.

Spørsmålet om posens plassering i søppelet kan få stor betydning for utfallet av straffesaken. Ifølge tiltalte, den 31 år gamle Bjarkøy-kvinnen, brukte hun nemlig posen to dager før babyen døde. Hun har i retten beskrevet hvordan hun i fortvilelse over å ha mistet tre tidligere spedbarn, og i angst for at også den nye babyen skulle dø, tok en brødpose og presset den over spedbarnets munn. Men før hun rakk å ta livet av barnet, kom hun til seg selv, har hun forklart.

Åstedsgransking

Ifølge påtalemyndigheten brukte kvinnen posen den søndagsmorgenen da gutten døde. Derfor ville det i forbindelse med drapssaken vært viktig for politiet å kunne dokumentere hvor høyt oppe i søppelet posen lå.

Schei beklaget at slik fotografering eller filming ikke var blitt gjort. Det var han som ledet granskingen av bolighuset til Bjarkøy-familien etter at babyen døde den 12. oktober i 1997.

Blant beslagene politiet tok i huset, var husholdningsavfallet på kjøkkenet.

- Jeg tok med meg innerposen i søppelkassa til politihuset i Harstad. Der gikk jeg og politiførstebetjent Steinar Eriksen fra Kripos to dager senere gjennom innholdet, forklarte han.

Under denne undersøkelsen fattet Schei og Eriksen interesse for plastposen.

- Den så ut til å være sammenklistret, altså ikke brukt, og vi mente det var merkelig at en ubrukt pose var kastet i søpla, sa han.

Da posen ble nærmere undersøkt viste det seg at den hadde avtrykk av babyens lepper og av morens fingre, samt blodspor fra babyen.

- Lå høyt i kassa

Schei sa i retten at han var sikker på at posen ble funnet i øvre sjikt av søppelbøtta. Men etter at kvinnens forsvarer, advokat Oscar Ihlebæk, flere ganger hadde bedt ham utdype hva han mente med dette, kom han til at han ikke kunne si noe sikrere enn at den må ha ligget i øvre halvdel av søppelbøtta.

- Den må ha ligget høyt oppe, den kom raskt fram da vi forsiktig begynte å tømme ut innholdet av søppelkassa, sa han.

I kjøkkenavfallet fant politiet også et tørkepapir som det ble tatt beslag i fordi det var brettet på en måte som politiet oppfattet som påfallende.

- Papiret var brettet slik at det så ut som det var brukt til å tørke av en munn, det var en press inn - som mellom et par lepper, sa Scehi.

Papiret er undersøkt, og det er også tatt avstøpning av den døde babyens lepper. Resultatet av denne undersøkelsen blir lagt fram for retten i morgen.

(NTB)