Plastposealarm: Skal sprette opp ny, død nebbhval

Fiskeribiolog: - Eksplosiv interesse etter hvalen som døde av bæreposer i magesekken.

TAUES UT FRA STRANDA: Den døde nebbhvalen blir her tauet ut fra stranda på Warholmen i Herøyfjorden for å bli midlertidig tjoret i pålen til venstre. I bakgrunnen bygda Koparstad. Foto: Runde Miljøsenter.
TAUES UT FRA STRANDA: Den døde nebbhvalen blir her tauet ut fra stranda på Warholmen i Herøyfjorden for å bli midlertidig tjoret i pålen til venstre. I bakgrunnen bygda Koparstad. Foto: Runde Miljøsenter. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forskere skal i løpet av dagen åpne og starte obduksjonen av en død hval som strandet ved Warholmen i nærheten av Runde Miljøsenter i Møre og Romsdal for to dager siden.

Hvalen er en nær slektning av gåsenebbhvalen fra Sotra, som ble verdenskjent tidligere i år fordi den var utarmet med magesekken full av plastbæreposer.

Nebbhval er den mest utbredte hvalarten i Atlanterhavet.

- Det skjer år om annet at død hval driver i land rundt her. Men etter at historien om Sotra-hvalen ble kjent, har det blitt nærmest en eksplosiv økning i oppmerksomhet rundt forsøpling av havet. Jeg vil nærmest kalle det et paradigmeskifte, sier fiskeribiolog Nils-Roar Hareide til Dagbladet.

Han er leder for forskningsstasjonen Runde Miljøsenter, og skal sjekke mageinnholdet til den døde hvalen sammen med marinbiolog Christop Noever ved Universitet i Bergen.

NEBBET: den nordlige nebbhvalen som fløt i land på Warholmen ved Runde bærer preg av at den har vært død en stund. Foto: Runde Miljøsenter.
NEBBET: den nordlige nebbhvalen som fløt i land på Warholmen ved Runde bærer preg av at den har vært død en stund. Foto: Runde Miljøsenter. Vis mer

Noever arbeidet også med «plastposehvalen» fra Sotra.

Hvalen som ble funnet død på stranda ved Warholmen tirsdag, er av arten nordlig nebbhval.

- Veldig like

- Den er veldig lik gåsenebbhvalen fra Sotra, og lever langt til havs og livnærer seg på samme måten. Derfor er det spesielt interessant å sjekke om det kan være samme dødsårsak. Det vet vi jo ikke noe om før den er åpnet, sier fiskeribiolog Hareide.

Begge de beslektede artene går etter blekksprut på dypt vann.

«Plastposehvalen» på Sotra lå utarmet nær land og ble avlivet.

Også den døde slektningen som nå skal obduseres, er voksen og om lag sju meter lang.

- Ut i fra tilstanden kan vi se at den har vært død en tid, men det er ingen åpenbare tegn på ytre skader, sier fiskeribiolog Nils-Roar Hareide til Dagbladet.

Det er allerede tatt spekkprøver av den døde hvalen for å sjekke blant annet spor etter tungmetaller.

Etter funnet av Sotra-hvalen som hadde slukt plastsøppel, har forskerne blant annet satt størrefokus på hvordan nebbhvalene lokaliserer maten sin.

- De ser ikke noe på det mørke dypet der de jakter blekksprut. De går etter lydsignaler. Det vil være interessant å finne ut om for eksempel plast på bunnen gir en lydrefleks som ligner på blekksprut og andre levende organismer, sier Hareide.

SØPPELØYA: Det flyter over med plast og søppel på Midwayøyene. I 2050 vil det være mer plast enn fisk i havet. Video: CNN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer