Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Plastposen styrker mistanken

Retten fikk se bilder av både plastposen og tørkepapiret som påtalemyndigheten mener Bjarkøy-kvinnen brukte da hun kvalte sin 19 dager gamle sønn, da rettssaken mot kvinnen fortsatte i dag. sønn. Kvinnen kollapset i retten, og ble sendt på sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utmagret og med senket hode satt den 31 år gamle kvinnen og hørte på da kriminalteknikerne la fram det førstestatsadvokat Vidar Stensland mener er fellende bevis mot henne. Kvinnen har i perioder de siste årene hatt spiseforstyrrelser.

I retten har hun forklart at det er gått en måned siden hun inntok sitt siste ordentlige måltid, og at det er mer enn 14 dager siden hun i det hele tatt spiste noe. Hun har også forklart at hun nesten ikke drikker noe, og hun rører ikke vannglasset som står foran henne i retten. Men hver dag reiser hun likevel fra hjemplassen Bjarkøy med båt til Harstad og rettsforhandlingene som foregår på Grand hotel.

Brukte posen

Ifølge kvinnen brukte hun plastposen to dager før sønnen døde, i et forsøk på å kvele ham. Men hun kom til seg selv, og lot sønnen leve. Da sønnen ble funnet død to døgn senere, reagerte første lege som kom til stedet, på flere ting med spedbarnet.

Blant annet reagerte vikarierende kommunelege, Vidar Mortensen, på at spedbarnet hadde det han karakteriserte som «skumblod» i et parti fra øvre nesekant opp over øyenbrynene.

Han har i retten også sagt at «ungen var påfallende tørr i munn og svelg». Dessuten reagerte han på at babyens øyenlokk var tett lukket.

- Akkurat som om noen hadde presset dem hardt igjen, sa han i retten. Disse funnene mente han ikke samsvarte med diagnosen krybbedød.

Kollapset

Etter lunsjpausen i dag orket den tiltalte kvinnen ikke være tilstede i retten. Senere på formiddagen ble hun såpass dårlig at hun måtte sendes til Harstad sykehus for undersøkelser. Kvinnen har tidligere forklart at hun ikke har spist på to uker, og hun drikker svært lite. Dette er trolig forklaringen på at hun ikke lenger orket å følge rettsaken.

Blodflekkene

Da Kripos-teknikerne Steinar Eriksen og Svein Stavland torsdag la fram resultater av sine undersøkelser, viste de til funn som kan forklare blodskummet på babyens øvre ansiktsdel.

På posen ble det nemlig funnet blodflekker som var avsatt i en avstand av 8 millimeters mellomrom. Da avstanden mellom neseborene til babyen ble målt, ble denne også målt til 8 millimeters mellomrom.

Under blodflekkene fant teknikerne avtrykket av babyens lepper.

Eriksen og Stavland konkluderte med at det var funnet spor av blod og spytt fra ungen på plastposen, samt avtrykk av babyens lepper og morens høyre tommeltott, og at alt dette tyder på at posen er blitt presset mot babyens ansikt.

Tørkepapir

Teknikerne la også fram det omtalte tørkepapiret som politiet mener ble brukt i forbindelse med kvelningen. Det er imidlertid ikke gjort funn av fingeravtrykk eller andre rester etter menneske på papiret, men papiret hadde, da det ble funnet, en form som viser at det trolig er blitt presset mot et ansikt. I retten kom det fram at bretten på tørkepapiret kan være forenlig med guttebabyens leppeavtrykk.

Moren har i retten ikke fortalt noe om at det kom blod fra babyens nese da hun forsøkte å kvele ham med plastposen to dager før han døde.

Hun har heller ikke sagt noe om at hun skal ha brukt et tørkepapir i forbindelse med kvelningsforsøket.

(Dagbladet :på nettet/NTB)