Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Plastsøksmål mot Cola og Pepsi

Får skylda for mye av plastsøppel-krisa i USA.

PLASTKRISA: Nå blir ti av de største industriselskapene i USA saksøkt for å stå bak en stor del av forsøplinga av plast i havet. Foto: AP/NTB Scanpix.
PLASTKRISA: Nå blir ti av de største industriselskapene i USA saksøkt for å stå bak en stor del av forsøplinga av plast i havet. Foto: AP/NTB Scanpix. Vis mer

Forurensning av plast blir et stadig mer alvorlig problem verden over.Elver, vann og havet opp med store mengder plast, mirkoplast og emballasje.

Organisasjonen Earth Island Institute har nå gått rettens vei for å ansvarliggjøre de største bedriftene innen mat, drikkevarer og forbrukervarer, som de hevder forurenser mest i USA. På lista over de ti saksøkte selskapene, finner man blant annet Coca-Cola, PepsiCo, og Nestle.

VASSER I SØPPEL: Enorme menger plast skyller inn på strender verden rundt, men problemet er håndteringen. Video: NTB Scanpix og David Melby Vis mer

- Med dette søksmålet vil vi forsøke å gjøre selskapene ansvarlige for sin andel av plastforurensing og deres påstander om at plastemballasje er resirkulerbar, sier Sumona Majumdar, generaladvokat for Earth Island til bladet Journal.

Søksmålet kommer etter at organisasjonen Break Free From Plastic samlet inn nesten en halv million enheter plastsøppel verden rundt.

SØPPELHAVET: Dette garnet ble satt ut av organisasjonen The Ocean Clean Up og samler opp plast som driver i Stillehavet.Foto: AP / NTB Scanpix
SØPPELHAVET: Dette garnet ble satt ut av organisasjonen The Ocean Clean Up og samler opp plast som driver i Stillehavet.Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

72 000 frivillige personer ryddet 84 steder fordelt på 50 land og seks kontinenter. Plastinnsamlingen foregikk langs strender, i bygater, langs elver og i boligområder.

Står for 15 prosent

Det største problemet, viste også opptellingen av innsamlingen seg, er engangsplast, plasten som ikke kan resirkuleres for gjenbruk.

Og merkevaren de fant desidert flest enheter av var Coca-Cola – totalt 11 732. På den neste «plassene» kom Nestlé og PepsiCo.

I Europa og Norge er forholdene annerledes. Coca-Cola har tatt noen grep for å produsere mer miljøvennlige plastflasker. På slutten av 2019 ble det kjent at Coca-Cola i Europa vil satse på 100 prosent resirkulerte plastflasker. I norske Coca-Cola-flasker brukes allerede opptil 25 prosent resirkulert plast.

I det amerikanske søksmålet beskrives Nestlé og Pepsi som verdens største selskaper for mat og drikkevarer. Sammen med de åtte andre selskapene står de ifølge Earth Island Institute for 15 prosent av den totale produksjonen av engangsplast til emballasje i verden, skriver LA Times.

I forrige uke ble ti store industriselskaper klaget inn for San Mateo County Superior Court i California. Foruten de tre nevnte selskapene ble også disse selskapene saksøkt: Clorox, Crystal Geyser, Mars, Danone, Mondelēz International, Colgate-Palmolive, og Procter & Gamble, ifølge The Guardian.

Plasten som ikke lar seg resirkulere

- Disse selskapene burde ta sin del av ansvaret for å kvele økosystemet vårt med plast. De vet veldig godt at denne plasten ikke lar seg resirkulere, selv om de prøver å fortelle oss dette med merkingen av produktene slik at folk føler at det blir gjort riktig, sa David Phillips, direktør i Earth Island Institute.

PLASTIKKKRISE: På Den republikanske republikk er det på tre dager blitt plukket opp over 300 tonn med søppel fra havet og fra stranda. Nå ber myndighetene folk om å bruke mindre plastikk. Video: CNN Vis mer

Har innført tiltak

En talsmann for American Beverage Association, som representerer Coca-Cola, Pepsi og andre produsenter av ikke alkoholholdige drikkevarer, mener at plastproblematikken er global og må løses på en god måte.

- Vi har satt i gang tiltak for å redusere bruken av ny plast i våre flasker, slik at vi i større grad kan resirkulere de flaskene vi allerede har ute i markedet. Det har vært vår intensjon hele tiden, og vi samarbeider nå tett med lovgiverne og eksterne eksperter for å få en meningsfull policy på området, sier William M Dermody Jr til The Guardian.

Andre selskaper, inkludert Nestlé, sier at de nå gjennomgår innholdet i søksmålet og ikke vil kommentere det nå.

PÅ FYLLINGA: Store mengder engansplast havner tilbake på søppelfyllinga. Bildet er fra Richmond California.
Foto: Rex/NTB Scanpix.
PÅ FYLLINGA: Store mengder engansplast havner tilbake på søppelfyllinga. Bildet er fra Richmond California. Foto: Rex/NTB Scanpix. Vis mer

Skyver ansvaret på forbrukerne

I søksmålet skriver Earth Island Institute at flere av selskapene gjennom store kampanjer har forsøkt å skyve skylden for plastkrisen over på forbrukerne.

‹‹De har blitt lurt til å tro at så lenge de panter flaskene på en korrekt måte, vil forurensingen bli minimal. Men i virkeligheten er det ikke noe marked eller mulighet for majoriteten av flaskene til å bli resirkulert››, heter det i søksmålet.

Med dagens forbruk av plast, og lave grad av resirkulerbar plast, vil det i 2050 være mer plast enn fisk i havet. Det er anslått at i 2020 vil 500 milliarder plastflasker bli solgt – av disse blir 455 milliarder ikke resirkulert. Flasker som ikke blir resirkulert ender opp på søppelfyllingene, blir brent eller havner til slutt i havet.

- Dette er den første rettssaken av denne typen. Disse selskapene må nå stille i retten å svare på hvor mye de egentlig visste om hvor lite av plasten som var resirkulerbar, sier David Phillips

I tidligere studier har det vist seg at bare rundt 10 prosent av all plast blir resirkulert, men Phillips mener at kollapsen i resirkuleringsmarkedet tilsier at det reelle tallet er på bare rundt fem prosent.

Underspilt alvoret

Han mener forbrukerne har blitt lurt, og at bransjen ikke har fortalt hvor skadelig plast kan være for miljøet. Han sammenlikner det med hvordan tobakksbransjen tradisjonelt har underspilt hvor farlig det er å røyke.

- Vi vil at folk skal fortsette å kildesortere, for all del. Men det vi er ute etter er at de store selskapene må ta et større ansvar for all den plasten de produserer, sier David Phillips.

Hele Norges coronakart