SURFER JULA INN: Fire prosent av oss reiser til utlandet i jula - men det er nok likevel flere som surfer på nettet enn på surfebrett i California på julaften. Her er surfenissen Michael Pless (62) i gang med å gi en leksjon 21. desember. Foto: AFP / NTB Scanpix
SURFER JULA INN: Fire prosent av oss reiser til utlandet i jula - men det er nok likevel flere som surfer på nettet enn på surfebrett i California på julaften. Her er surfenissen Michael Pless (62) i gang med å gi en leksjon 21. desember. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Plasttre, akevitt, Syden-tur eller gudstjeneste?

Slik feirer nordmenn egentlig jul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Juleshopping, julegaver, julebord og julefeiring fyller livet til svært mange nordmenn i desember.

Ifølge en undersøkelse gjort av Ipsos MMI feires jula for de fleste hjemme eller hos familie, med et juletre, men uten at de går rundt
treet.

Og flere sier at de vanligvis drikker akevitt enn som sier de vanligvis går i kirken.

- Jula handler om tradisjon. Man gjør stort sett det samme som i fjor, og for mange ligger det en egen triumf i det. Mye av poenget er at det ikke skal være noen endring. Vi ser i vårt materiale at de store mønstrene er de samme som for 20 år siden, men at det er noen små endringer, sier Anita Borch, forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

De har nylig gjennomført en undersøkelse om forbruk i jula i år sammenliknet med i 1992.

Med familie Spørreundersøkelsen viser at de yngre voksne stort sett er hjemme hos andre, mens eldre oftest er hos seg selv på julaften. Men noen oppgir også at de drar til utlandet: seks prosent av mennene feirer jul utenfor Norge.

- Det er jo en del som reiser på hytta og feirer jul. Når store barnefamilier og slekt reiser til varmere strøk er det helt klart et tegn på velstandsøkning.  Enkelte reiser kanskje fordi de ikke ønsker å delta i den tradisjonelle feiringen av ulike grunner. Det kan være at de ikke har en egen «kjernefamilie», partner eller barn å feire sammen med, sier Borch.

Flere i kirken 27 prosent av voksne sier at de vanligvis går i kirken på julaften. Tallet er høyest på Vestlandet, der om lag en av tre går i kirken.

AKEVITT: Flest menn og nordlendinger drikker akevitt i jula. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
AKEVITT: Flest menn og nordlendinger drikker akevitt i jula. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Ifølge Ipsos MMIs tall tilsvarer det om lag en million nordmenn, men tall fra Den norske kirke/SSB viser at om lag 579 000 nordmenn deltok i julegudstjenester på julaften i fjor. I tillegg kommer gudstjenester i andre kirker.

I fjor økte deltakelsen i julaftengudstjenester med sju prosent siden 2010.

- Dette er interessant fordi julaftengudstjenesten har hatt en tilbakegang hvert år siden 2006, men i 2011 fikk vi altså et brudd med denne trenden. Julaften og jula generelt er ei tid da mange minnes sine døde. Det er derfor nærliggende å tenke at oppslutningen
om julaftengudstjenestene i 2011 hadde sammenheng med 22. juli og den nasjonale sorgen som fulgte, sier Pål Ketil Botvar, forsker ved Stiftelsen Kirkeforskning (KIFO).

ØKNING: I fjor var det en økning i antallet som gikk på julegudstjeneste. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
ØKNING: I fjor var det en økning i antallet som gikk på julegudstjeneste. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Han tror imidlertid at det gjør at interessen for gudstjenesten på julaften vil gå noe ned igjen. Også flere går i kirken på konserter, som det ofte er mange av før jul.

Grønt og glitrende Juletre-tradisjonene våre kan se ut til å ha snudd seg bort fra den vanlige grana. Edelgran er nå nesten like vanlig som den, og to av ti
oppgir at de har juletre av plast. Furu er nå mindre vanlig enn plasttre.

Bare 14 prosent oppgir at de vanligvis går rundt juletreet på julaften. Også her er vestlendingene flinkest, mens nordlendinger flest — hele 98 prosent — oppgir at de ikke går rundt juletreet.

IKKE PLAST: Nordmenn flest vil at juletreet skal være ekte vare. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
IKKE PLAST: Nordmenn flest vil at juletreet skal være ekte vare. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer