Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Plata»-strek fjernet

Generalsekretær Lars Gule i Human-Etisk Forbund reagerte så kraftig på streken ved «Plata» i Oslo at han i ettermiddag malte den over med svart oljemaling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Human-Etisk Forbund ble aksjonen møtt med applaus blant rusmisbrukerne på «Plata» ved Oslo Sentralstasjon. De narkomane har aldri lagt skjul på at de misliker den hvite streken som politiet har påbudt dem å holde seg bak.

«Segregasjonsstrek», er betegnelsen Human-Etisk Forbund har gitt streken. I et brev til politimesteren i Oslo, med kopi til justisministeren og politidirektøren, utdyper generalsekretær Lars Gule hvorfor han misliker påfunnet så sterkt.

- Dette er et uakseptabelt virkemiddel, og representerer en krenkelse av menneskers verdighet, mener Gule.

I brevet innrømmer han imidlertid at han ikke har noe konkret forslag til hvordan politiet på en bedre måte kan hindre narkotikaomsetting og holde oppsyn med rusmisbrukerne på.

- Vi vil sannsynligvis ikke male en ny strek der. Dette er ingen stor sak for oss, sier stasjonssjef Kjell Grobe ved Grønland politistasjon.

Han tror ikke generalsekretær Lars Gule i Human-Etisk Forbund vil bli straffeforfulgt etter dagens aksjon. Stasjonssjefen avviser at politiet har krenket de narkomane.

- Streken var ment for å synliggjøre hvor rusmisbrukerne kunne oppholde seg for å være til mindre sjenanse for publikum, forteller han.

Samtidig med aksjonen fra Human-Etisk Forbund kunne internettbrukere more seg eller la seg provosere over et spill driftige datafolk hadde laget om saken. I spillet «Pannnikk på Plata» hjelper du politiet med å holde rusmisbrukere på den riktige siden av en hvit strek.

Det er Reeltime Interactive AS som står bak spillet der det er om å gjøre for politiet å kaste batonger mot rusmisbrukere som går over streken. Treffer du, forsvinner misbrukerne i en blodpøl.

- Jeg har gjennom et langt politiliv lært ikke å hengi meg til hissige reaksjoner. Personlig blir jeg ikke krenket av dette, det er nok ment som en morsomhet, sier Grobe.

Han tror ikke spillet er et uttrykk for hvordan osloborgere mener politiet behandler de narkomane på.

- Nei, vi har et godt forhold til menneskene som oppholder seg på «Plata». Jeg er stadig innom selv og snakker med dem, sier politistasjonssjefen.

Han legger til at Oslo-politiet senest for en uke siden hadde en ryddedugnad sammen med rusmisbrukerne på «Plata». Mer enn 15 søppelsekker ble fylt av brukte sprøyter og annet søppel.

(NTB)