Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Plataaksjon var ulovlig

Politiets storaksjon for å få bort narkomane fra Plata i Oslo sentrum, er ulovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener en av Norges fremste eksperter på politirett. Riksadvokaten har bedt om en rapport fra politiet.

Det juridiske grunnlaget for politiets aksjon er politilovens paragraf 7. Denne paragrafen gir blant annet politiet rett til å bortvise folk dersom det er fare for lovbrudd. Siden det er forbudt å bruke, besitte og selge narkotika i Norge, mener politiet at de har loven i hånd når de bortviser lovbryterne.

Brukt 2.500 ganger

Siden Plata-aksjonen startet i juni, har politiet brukt paragrafen drøyt 2.500 ganger.

- Oslo-politiet tolker denne paragrafen uriktig. Denne paragrafen gir ikke politiet hjemmel til å flytte et rusmiljø som man misliker, fordi det er slitte mennesker som fra tid til annen genererer et ordensproblem, mener Norges fremste eksperter på politirett, professor Henry John Mæland.

Forstyrrer ordenen

Ved å bruke paragrafen gir politiet de narkomane et bortvisningsvedtak som varer i 24 timer. Professor Mæland mener politiloven tar sikte på å gi politiet fullmakt til å flytte et miljø eller gi et oppholdsforbud dersom det er fare for ordensforstyrrelser.

- Men faren skal være akutt og det skal dreie seg om vesentlige ordensforstyrrelser, sier han.

I løpet av helgen sendte statsadvokat Harald Strand hos Riksadvokaten ifølge TV 2 et brev til Oslo statsadvokatembete. I brevet ber Strand om at Oslo-politiet utarbeider en rapport om den juridiske praksisen i forbindelse med aksjonen.

Politiet mener imidlertid å ha sitt på det rene. I forkant av Plata-aksjonen fikk politimesteren i Oslo, Anstein Gjengedal, utarbeidet en intern rapport som skulle utrede det juridiske grunnlaget for politiaksjonen. Politijuristene ved Oslo politidistrikt konkluderte med at politilovens paragraf 7 var anvendelig.

(®NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media