Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Plattformer kan bli stengt på grunn av sikkerhetssvikt

Produksjonen på Snorre A og Draugen i Nordsjøen stenges fordi Petroleumstilsynet mener sikkerheten ikke er godt nok ivaretatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) I går ble det avdekker feil på livbåtene på åtte plattformer på norsk sokkel. Livbåtene tåler ikke belastningene de blir påført når de slippes ned i bølgene.

- For høy risiko

Nå kan produksjonen på både Statoil-opererte Snorre A og Norske Shell-opererte Draugen bli stengt. Allerede har hundrevis av offshore-arbeidere som ikke er essensielle for produksjon og sikkerhet fått ordre om å dra i land.

– Vi mener risikoen er for høy når de ikke har livbåter, på tross av at de har andre evakueringsmidler, sier pressetalskvinne Inger Anda i Petroleumstilsynet til BT.no

Tilsynet har avvist søknad om dispensasjon fra selskapene om å få opprettholde produksjon med en minimumsbemanning. Dette til tross for at selskapene har foreslått å øke helikopterberedskapen og holde fartøy i nærheten av plattformene.

39 båter av samme type

Oljeindustriens Landsforeningss livbåtprosjekt har avdekket svakheter i overbygget på en myndighetsgodkjent og sertifisert livbåttype i stål.

Livbåttypen tilfredsstiller ikke de strenge sikkerhetskravene oljeindustrien selv setter til redningsmidler. Livbåten er en såkalt fritt-fall livbåt som har vist seg å ikke tåle å bli sluppet ned i bølgene fra plattformene.

Svakheten er påvist i overbygget på livbåttypen FF48 versjon 2 fra produsenten Umoe Schat-Harding.

I alt finnes 39 livbåter av denne typen, fordelt på åtte innretninger på norsk sokkel: Troll A, Heidrun, Snorre A, Oseberg C, Brage, Troll B, Njord A og Draugen. De involverte operatørene er Norske Shell, Hydro og Statoil.

Kan gi økonomisk storsmell

Informasjonsdirektør Jone Stangeland i Statoil opplyser at at selskapet får fortsette produksjonen som normalt på Snorre A fram til et møte med Petroleumstilsynet i morgen formiddag.

- Da skal bi legge fram våre kompenserende tiltak for defektene i livbåtene, fram til disse er oppgradert og godkjente igjen på alle oljefeltene, trolig i løpet av november, sier Stangeland til Dagbladet.no.

Før møtet med tilsynet er det ikke klart hvor store konsekvenser livbåt-tabben kan få for oljeproduksjonen.

- Det skal komme helt klart fram hvilke midlertidige tiltak vi kan gjøre, men utfallet av møtet vet vi ikke, sier informasjonsdirektøren.

Snorre A er ifølge ham det eneste Statoil-feltet der det ikke finnes utstyr som gjør det mulig å senke livbåtene ned til vannflaten. De andre feltene har fått dispensasjon til å fortsette produksjonen.

SNORRE A: Statoil-opererte Snorre A og Shell-opererte Draugen må stenge ned produksjonen etter pålegg fra Petroleumstilsynet.